-
Opdrachtgever
cvba Ons Onderdak -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2022, wedstrijd -
Bouwbudget
3.500.000 euro (excl. btw, excl. erelonen) -
Locatie
Ieper
Robbrecht van Bethunelaan
vervangingsbouw van 24 sociale huurappartementen
-
Opdrachtgever
cvba Ons Onderdak -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2022, wedstrijd -
Bouwbudget
3.500.000 euro (excl. btw, excl. erelonen) -
Locatie
Ieper
We knopen aan met het uitgewerkte vooronderzoek. Het masterplan als basis.
Het masterplan vertrekt van de duidelijke ambitie om samenhang te creëren tussen de site Sint-Jozef, de nieuwe woonontwikkeling en de bestaande sociale woonwijk. Op een hoger schaalniveau bieden de bestaande groene wandel- en fietsas ten noorden van de projectzone (verbinding de Vloei en het centrum) en de hierop aansluitende groene as (die vertrekt van de Kerselaar) ruggengraat aan het masterplan.
Bij de verdere uitwerking van het masterplan en bij de keuze voor een voorkeursscenario zijn twee criteria bepalend geweest:
1) de mate waarin de site als een schakel fungeert tussen de site St Jozef en de bestaande woonwijk
2) de verschillende fysieke en visuele linken die ontstaan
Er is uiteindelijk geopteerd voor twee lange balkvormige volumes met in basis twee bouwlagen en op specifieke punten hoogte-accenten. Met deze accenten wordt aansluiting gezocht op de grotere bouwvolumes van de school en het WZC. Dit zijn we gaan verfijnen om de vooropgestelde ambities nog sterker te kunnen beantwoorden.
Plannen op maat
We stellen twee woonensembles voor die erg rationeel zijn opgevat. Per bouwlaag zijn vier entiteiten gegroepeerd rond een centrale stijgkern. Een passerel geeft toegang tot telkens 2 woonentiteiten. Het meest westelijk ensemble telt twee bouwlagen en gedeeltelijk een derde bouwlaag als accent. Het hoger gelegen, oostelijk ensemble telt drie bouwlagen en gedeeltelijk een vierde bouwlaag, eveneens als accent.
De ensembles zijn beide uitgewerkt als de koppeling van twee bouwvolumes, een lager en een hoger volume (de ene keer, twee en drie bouwlagen, de andere keer, drie en vier bouwlagen). De koppeling gebeurt door een tussenliggende centrale kern met daaraan gekoppelde galerijen op de verdiepingen. Ze regelen de verticale en horizontale circulatie.
Thuiskomen begint aan de straat met zorgvuldig ontworpen toegangen. Door de stijgkernen centraal te voorzien tussen de beide delen van elk ensemble, de geknikte positie van en het verschil in de hoogte van deze beide delen zijn deze toegangen ook architecturaal gemarkeerd. De ensembles hebben door deze door de architectuur gemarkeerde inkompartijen een duidelijk adres. Tussen beide inkompartijen is er een sterke visuele connectie. De ene ligt wat hoger dan de andere. Het is mogelijk om van de ene inkom door te steken naar de andere.
Er zijn vier typegrondplannen ontwikkeld waarbij is ingezet op het doorzonprincipe. In de woning is gezocht om interne circulaties zoveel mogelijk te vermijden wat interessante grondplannen genereert. Interessant voor het gebruik door rolstoelgebruikers, maar het levert ook een bijzondere leefkwaliteit. Elke wooneenheid heeft een terras dat paalt aan telkens leefruimte en grote slaapkamer. De leefruimtes zijn steeds geschrankt wat de entiteiten breedte geeft en diagonale doorzichten oplevert.