-
Opdrachtgever
privé -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief
Eva Vandoorne -
Fase
2011, opgeleverd -
Locatie
Brugge -
Fotograaf
Filip Dujardin
Stefanie Faveere
Huib
Verbouwing rijwoning van architect Huib Hoste
-
Opdrachtgever
privé -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief
Eva Vandoorne -
Fase
2011, opgeleverd -
Locatie
Brugge -
Fotograaf
Filip Dujardin
Stefanie Faveere
Een Brugs architectenkoppel kocht een huis in Sint-Michiels ontworpen door de modernistische architect Huib Hoste (1881−1957). De woning werd gebouwd in 1923 en is een van zijn eerste modernistische projecten. Ze staat op de lijst van bouwkundig erfgoed. De basisschool een paar huizen verderop is trouwens ook door Hoste ontworpen.
Hoste tekende de woning in opdracht van een schrijnwerker. In de half verdiepte kelder had die zijn atelier en bergingen, die achteraan doorliepen tot in de tuin. Wonen deed het gezin op de bel-etage erboven. De vorige eigenaar gebruikte die voormalige atelierruimte amper, wat begrijpelijk is, omdat ze volledig afgesloten was van de rest van het huis. Dat was ook wat potentiële kopers afschrikte, naast de erg slechte staat van het huis.
Het architectenkoppel zag meteen het potentieel: ‘Als we de vroegere atelierruimte konden open maken en verbinden met de woonfuncties op de verdieping, dan zou dat een serieuze meerwaarde opleveren.’
De oplossing lag in één eenvoudige ingreep. Ontwerpmatig tenminste, want in de praktijk bleek toch nogal wat puzzelwerk nodig, vooral om op de gelijkvloerse verdieping ook nog de link te leggen met de tuin en die toegankelijk te maken. Concreet werd een deel van de vloerplaat tussen het leefniveau op het eerste en het atelier in de kelder uitgebroken, waardoor de belangrijke link ontstond tussen de beide niveaus. De leefruimte werd in één klap verdubbeld in oppervlakte: zithoek en bureau in de half verdiepte kelder, keuken en eetruimte op de eerste verdieping. De ingreep brengt licht tot diep in de woning en zorgt voor een grote ruimtelijkheid.
Kenmerkend aan de woning is dat alle kamers geschakeld zijn rond een bijzonder vormgegeven traphal. Die schakeling gebeurt per half niveau of split level. Die interne opbouw is ook goed leesbaar in de voorgevel. De ingreep is een voortzetting van het ruimtelijke systeem dat in dit huis aanwezig is. Op die manier werd de verbouwing zoveel mogelijk in de geest van de originele architect uitgevoerd.