-
Opdrachtgever
Kerkfabriek Sint-Kristoffel Opgrimbie -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism
BuroB (architectuur)
BDA Engineering (stabiliteit)
Deltha (technieken)
Conform (veiligheid en epb) -
Fase
2020-..., aanbesteding -
Bouwbudget
890.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Opgrimbie (Maasmechelen)
Fietskerk Sint-Kristoffel
Nevenbestemming parochiekerk in functie van ‘verbreed’ gebruik
-
Opdrachtgever
Kerkfabriek Sint-Kristoffel Opgrimbie -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism
BuroB (architectuur)
BDA Engineering (stabiliteit)
Deltha (technieken)
Conform (veiligheid en epb) -
Fase
2020-..., aanbesteding -
Bouwbudget
890.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Opgrimbie (Maasmechelen)
De parochie Opgrimbie in Maasmechelen heeft twee kerkgebouwen: de huidige Sint-Kristoffelkerk en het oude kerkkoor, restant van de vroegere Sint-Christoffelkerk, daterend uit de 16e eeuw.
De Sint-Kristoffelkerk is een neogotische basilica gebouwd in 1905 en 1906 en ingewijd op 28 juni 1906. Ze verving de oude kerk die te klein geworden was voor de parochianen van de samengevoegde wijken Op- en Daalgrimbie en waaraan grote herstellingswerken dienden te gebeuren. De oude kerk bleef wel dienst doen als kapel tot eind jaren ‘60, maar werd deels afgebroken tot alleen het koorgedeelte overbleef.
Het oude kerkkoor is beschermd als monument en samen met de site errond met het oude kerkhof, oude grafmonumenten, de kerkhofmuur en de naastliggende pastorie beschermd als dorpszicht.
Als onderdeel van het kerkenplan van Maasmechelen blijft de parochiekerk in Opgrimbie haar primaire functie als gebouw voor de eredienst behouden. In 2018 is in samenwerking met het Projectbureau Herbestemming Kerken een ontwerpmatige haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar mogelijke nevenbestemming van de Sint-Kristoffelkerk. Urbain architectencollectief (ism.studiobont) werd aangesteld als ontwerpbureau.
Er werden een aantal scenario’s ontwikkeld om het bredere gebruik van de Sint-Kristoffelkerk mogelijk te maken. Een zogenaamd droomscenario werd weerhouden om verder uit te werken naar een concluderend scenario. Met een aantal gedurfde architectonische ingrepen worden binnen het gebouw nieuwe ruimtes en functionaliteiten gecreëerd. Het kerkgebouw wordt geopend naar het achterliggende landschap en met de idee van een ‘fietskerk’ wordt het kerkgebouw deel van een landschapspark. Dit landschapspark wordt gevormd door het open landschap tussen de oude en nieuwe kerk en het tussenliggende kerkenpad. Door het breder gebruik en de actieve integratie in de omgeving blijft het behoud van het kerkgebouw op langere termijn meer dan relevant. Naast het huidig sacraal gebruik ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor een breder spiritueel gebruik. Het gebruik als ruimte voor vieringen, concerten, yogalessen, bijeenkomsten allerhande, zomers rustpunt voor fietsers en wandelaars zal bijdragen aan het financieel model voor het verder beheer van het gebouw. Het breed gebruik en de architecturale transformatie van de kerk hebben een groot wervend vermogen voor het landschapspark als geheel.
Na het haalbaarheidsonderzoek ging het Kerkbestuur op zoek naar een ontwerper. Urbain architectencollectief werd ism BuroB geselecteerd na een aanbestedingsprocedure. Het droomscenario dat binnen het haalbaarheidsonderzoek werd voorgesteld, werd verder uitgewerkt en verfijnd. We hebben gepleit om de idee van verbreed gebruik niet te beperken tot het kerkgebouw zelf. Door de jaren heen is de St Kristoffelkerk in het straatbeeld ingesloten geraakt tussen nieuwe appartementsgebouwen die er zijn opgetrokken. Daarmee is ook het karakter van het kerkplein aangetast. De zuidelijke zijbeuk van de kerk wordt opengemaakt voor fietsers en voetgangers. Daarmee ontstaat een nieuwe dwarse benadering van de kerkruimte en wordt tegelijk een link gecreëerd met het achterliggende landschap en het oude kerkenpad. Op hoger schaalniveau wordt een link gerealiseerd tussen het Kempisch Plateau en de Maasvallei.
In de kerk wordt aan de oostzijde een tribune ingeschoven. Onder de tribune wordt sanitair en een barmeubel voorzien. De tribune sluit aan om een nieuwe vloer boven het voormalige koor. Onder de vloer ontstaat een afzonderlijke ruimte voor vergaderingen en cafetaria. De ruimte heeft zicht op het landschap. De oriëntatie van de liturgische ruimte wordt omgekeerd. Het voormalige portaal fungeert als doop- en devotiekapel en wordt ingezet als het nieuwe decorum voor liturgische vieringen. In het schip kunnen allerlei andere activiteiten worden georganiseerd, met al dan niet gebruik van het podium en de nieuwe verdiepingsvloer. De kerkruimte is toegankelijk via een nieuwe toegang in de westgevel van de noordelijke zijbeuk. Door de ingreep herwint de kerk haar plek in de ruimtelijke omgeving. Er wordt gestalte gegeven aan de idee van een kerkplein en een kerktuin.