-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2018, opgeleverd -
Locatie
Kortrijk
Kerkenplan Kortrijk 2.0
Toekomstvisie op de 25 parochiekerken
-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2018, opgeleverd -
Locatie
Kortrijk
De studieopdracht tot opmaak van een kerkenplan voor de stad Kortrijk leidde in 2016 tot Kerkenplan Kortrijk 1.0. Kerkenplan 1.0 was een tussenstap in afwachting van Kerkenplan 2.0. Alle betrokken partijen verbonden er zich bij Kerkenplan 1.0 toe om de dialoog die met onderzoekstraject in 2015 – 2016 was opgestart verder te zetten en tegen de zomer 2018 een Kerkenplan 2.0 op te maken. In Kerkenplan 1.0 werd de reeds genomen beslissingen opgenomen en werden de verschillende engagementen in functie van Kerkenplan 2.0 omschreven.
Urbain architectencollectief begeleidde ook het traject voor Kerkenplan 2.0, en fungeerde als bemiddelaar, regisseur en redacteur.
Met Kerkenplan fase 1 is een antwoord gegeven op volgende inhoud:
(1) een beschrijving van de betrokken gebouwen bestemd voor de eredienst, met onder meer hun cultuurhistorische waarde, hun architecturale mogelijkheden, hun bouwfysische toestand
(2) de situering van elk gebouw bestemd voor de eredienst in zijn ruimtelijke omgeving;
(3) een beschrijving van het actueel gebruik en de actuele functie van de betrokken gebouwen bestemd voor de eredienst.
Met Kerkenplan fase 2 is er (4) een onderbouwde visie op het toekomstig gebruik en de toekomstige functie van de betrokken gebouwen. Tegelijk is er een plan van aanpak hoe de toekomstige invulling met nevenfuncties of herbestemming zal worden onderzocht.
Het is de wens van het beleid van de Stad Kortrijk om te komen tot het behoud van 8 parochiekerken, aangevuld met één jongerenkerk. Kerk in Kortrijk kan zich op dit cijfer evenwel niet vastpinnen, maar blijft tot dialoog bereid. De volgende jaren kan stapsgewijs geëvolueerd worden binnen de lijnen die nu in Kerkenplan 2.0 uitgezet zijn. Zaak is geen gebouwen te sluiten zonder dat een waardige nieuwe invulling is gevonden. Met Kerkenplan fase 2 wordt een perspectief geboden op de toekomst. Het moet toelaten een aantal zaken verder te laten rijpen en voor een aantal kerkgebouwen actief op zoek te gaan naar een waardige invulling (neven- dan wel herbestemming).
Doelstelling van het Kerkenplan is de werking van Kerk in Kortrijk verder mogelijk te maken met een voldoende, passend, inspirerend en zelfs hedendaags patrimonium.
Er is getracht zoveel mogelijk los te komen van de huidige parochiegrenzen en in de eerste plaats oog te hebben voor de bestaande en geplande Pastorale Eenheden: welke infrastructuur is er nodig en wenselijk binnen elk van die vier entiteiten? Hoofddoel is en blijft te werken aan een vitale en relevante Kerk in Kortrijk. Kerkenplan fase 2 is een positief project! De ondertekenaars engageren zich om in de toekomst in een verdere positieve dialoog het plan te realiseren.