Sint-Godelieve
Nevenbestemming paro­chie­kerk — bui­ten­school­se kin­der­op­vang, dorps­huis, ref­ter, bewe­gings­ruim­te en litur­gi­sche ruimte

EXT KERKVOOR
  • Opdrachtgever
    Gemeente Oostkamp
  • Ontwerpteam
    urbain architectencollectief (architectuur en coördinatie ontwerpteam), Sileghem & Partners (stabiliteit), tech3 (technieken), De Fonseca (akoestiek), Feys (epb), Struktuur (veiligheid)
  • Fase
    2024, aanbesteding
  • Locatie
    Baliebrugge
  • Visualisatie 3D
    2G Architectural Graphics

Na een pro­ces van ont­wer­pend onder­zoek kon de gemeen­te Oostkamp de plaat­se­lij­ke vrije school over­tui­gen om mee te stap­pen in het pro­ces tot trans­for­ma­tie van de kerk van Baliebrugge. VBS Baliebrugge was al eni­ge tijd bezig met plan­nen voor de reno­va­tie van twee school­si­tes in het dorp. Met het ont­wer­pend onder­zoek werd aan­ge­toond dat de school­si­te naast de kerk in com­bi­na­tie met de trans­for­ma­tie van het kerk­ge­bouw en de omlig­gen­de ruim­te kan­sen bood om te evo­lu­e­ren naar één gecen­tra­li­seer­de school. Dit was een troef voor het func­ti­o­ne­ren van de school, maar bete­ken­de even­zeer een kans om te wer­ken aan een kern­ver­ster­king van het dorp met daar­in een duur­za­me toe­komst voor het kerk­ge­bouw. Na rui­me debat­ten is er een akkoord bereikt tus­sen de ver­schil­len­de betrok­ken eige­naars: gemeen­te Oostkamp, kerk­fa­briek Sint-Godelieve Baliebrugge (eige­naar 2 per­ce­len Vrijgeweidestraat), vzw Karel de Goede (erf­pacht­hou­der van de school­si­tes) en vzw Schoolgebouwen Decanaat Brugge-Zuid (eige­naar school­si­te Torhoutsestraat). De gemeen­te Oostkamp enga­geer­de zich om de scho­len­si­te aan de Torhoutsestraat aan te kopen wat de vzw Schoolgebouwen Decanaat Brugge-Zuid bij­ko­men­de finan­ci­ë­le mid­de­len bood om te inves­te­ren in de site naast de kerk. Tegelijk nam de gemeen­te ini­ti­a­tief om bin­nen de trans­for­ma­tie van het kerk­ge­bouw ruim­te te voor­zien voor ref­ter, bewe­gings­zaal en bui­ten­speel­ruim­te. De scho­len­groep vzw Karel de Goede bekwam daar­toe van Agion een huur­sub­si­die in func­tie van het gebruik van het kerkgebouw. 

De Sint-Godelievekerk dateert van 1958 en wordt nu aan­ge­past in func­tie van een neven­be­stem­ming. Ter hoog­te van het koor wordt een ruim­te voor de ere­dienst bewaard. Dit voor een 40-tal per­so­nen. In het schip wordt een ver­die­ping inge­bracht met op het gelijkloers een poly­va­len­te ruim­te en een dorps­huis. De poly­va­len­te ruim­te kan gebruikt wor­den als ref­ter (school), als kin­der­op­vang (BKO) en als gemeen­schaps­ruim­te. Op de ver­die­ping is er een twee­de gro­te poly­va­len­te die als bewe­gings­zaal maar ook als gemeen­schaps­ruim­te ter beschik­king kan wor­den gesteld. De bui­ten­ruim­te rond de kerk wordt opge­vat als een dorps­tuin die tij­dens de school­uren en de uren van kin­der­op­vang als bui­ten­speel­ruim­te wordt gebruikt. Buitenschools is de dorps­tuin een groe­ne ver­blijfs­plek voor het dorp. 

Eén van de pseu­do-tran­sep­ten wordt opge­waar­deerd tot nieu­we inkom van de getrans­for­meer­de kerk. De sacris­tie maakt plaats voor een nieuw inkom­ge­bouw met lui­fel (met onder meer per­ma­nent toe­gan­ke­lijk publiek sani­tair), dat de hoofd­toe­gang ver­zorgt. De litur­gi­sche ruim­te wordt afzon­der­lijk ont­slo­ten via een nieu­we toe­gang langs de bij­sa­cris­tie. Het maai­veld rond het kerk­ge­bouw wordt aan­ge­past zodat de hoog­te­ver­schil­len land­schap­pe­lijk wor­den over­brugd. In het land­schap van de dorps­tuin zijn hel­lin­gen ver­vat zodat als inte­graal toe­gan­ke­lijk is. Aan de straat wordt ook een hop­pin­punt geïntegreerd.


Conceptschets


Simulaties