-
Opdrachtgever
Gemeente Zedelgem -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism 100LAND -
Fase
2014, wedstrijd, 1e laureaat, niet uitgevoerd -
Locatie
Zedelgem
Groenhoven
Streefbeeld domein Groenhove en sociale woonwijk ‘t Groenhof
-
Opdrachtgever
Gemeente Zedelgem -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism 100LAND -
Fase
2014, wedstrijd, 1e laureaat, niet uitgevoerd -
Locatie
Zedelgem
De oproep WINVORM OW 0106 was tweeledig:
- het uitwerken van een plan voor de renovatie van domein Groenhove
- het uitwerken van een streefbeeld voor de wijk ’t Groenhof (cfr. supra)
domein Groenhove
Een kritische evaluatie van het bouwprogramma leerde dat er mogelijkheden bestaan tot dubbelgebruik waardoor de netto-oppervlakte kan worden gereduceerd. Het mogelijk dubbelgebruik blijkt ondermeer uit het gegeven dat sommige activiteiten enkel plaatsvinden tijdens de schoolperiode (JMA) en andere tijdens vakantieperiodes (speelpleinwerking). Na afweging werd geopteerd voor behoud en reconversie van twee hoevegebouwen en de afbraak van het kleinere, erg vetuste, derde gebouw. De beperking van de beschikbare netto-oppervlakte bleek haalbaar door de circulatie extern te voorzien en in te zetten op de tussenzone tussen de twee gebouwen. De tussenzone vormt een (boeren)-erf en centrale plek.
Streefbeeld wijk ‘t Groenhof
Naast het plan voor domein Groenhove is er gewerkt aan een streefbeeld voor de ganse wijk ‘t Groenhof. Er is gezocht hoe ‘t Groenhof en domein Groenhove samen kunnen functioneren en samen een ruimtelijk geheel kunnen vormen ten opzichte van de steenwegruimte, de omliggende industrie, en de woonkern de Leeuw.
Er is een actieplan opgemaakt met financieel haalbare en realistische ingrepen op de korte, middenlange en lange termijn.
Het masterplan streeft naar ruimtelijke samenhang binnen deze ruimtelijke omgeving om zo tot een sterke identiteit te kunnen komen. Er is ingezet op een toekomstplan met een aantal welgekozen maar eenvoudige criteria: gevelkamers, woonkamers, woonerf, zachte groene randen, witruimte.
Begin vorige eeuw hechtte Bruno Taut bij het ontwerpen van zijn Berlijnse ‘siedlungen’ veel belang aan de ‘Gemeinschaftsgeist ‘ en stelde hierover het volgende:
”Hier bleibt eine der schönsten Aufgaben des Architekten, weil sich hier dementsprechend etwas Ueberindividuelles unddeshalb sachlich Geistiges verkörpern muss.”
Groenhove, de omheinde hof, kan binnen Groenhoven deze idee van collectiviteit dragen. De aanwezige haag zorgt voor een zekere afzondering van de particuliere invloedssfeer en voor neutraliteit.
De haag wordt doorbroken in de raakzone tussen groenhove – de witruimte – woonkamer. Er ontstaat een perspectief vanuit de wijk op de hof en vice versa. Groenhove en ‘t Groenhof blijven hun zelfstandigheid bewaren.
Samen vormen ze ‘Groenhoven’.