Antwoorden in verantwoordelijkheid
Het Architectuurboek Vlaanderen N°16 toont hoe zorgzaamheid van zowel ontwerpers als opdrachtgevers een terugkerende houding is bij het aangaan van deze uitdagingen. Deze verantwoordelijkheid uit zich in zorgvuldige benaderingen bij het renoveren van bestaande structuren, ecologische innovaties die de norm overstijgen, participatieve processen voor collectief wonen, en de erkenning van diversiteit in zowel de samenleving als het architectuurveld. Eenentwintig projecten, elf essays en zes fotografen belichten niet alleen de menselijke, financiële, materiële en ecologische aspecten van de gebouwde omgeving, maar onderzoeken ook het democratisch gehalte van beslissingsprocessen (bron: VAI).
Het project voor de herhuisvesting van de diensten en verenigingen in Aalbeke werd opgenomen in de publicatie, met de verbouwing en uitbreiding van het ontmoetingscentrum en de nevenbestemming van de Sint-Corneliuskerk. Het architectuurboek verschijnt op 8 november 2024.
Sociale huisvesting hoeft niet eng te zijn
De nieuwe sociale woonwijk in Oost-Vleteren werd gepubliceerd op het Tsjechische online architectuurplatform Estav.cz. In een uitgebreid artikel wordt aandacht besteed aan de bijzondere kwaliteiten van het project zoals inclusiviteit, herkenbaarheid, integratie, ontmoeting, diversiteit, identiteit en rationaliteit.
Casabella 959-960 Everyday Belgium
Het tweeluik voor de herhuisvesting van de gemeentediensten in Aalbeke (nevenbestemming kerk en verbouwing ontmoetingscentrum) werd opgenomen in het toonaangevende Italiaanse architectuurmagazine Casabella. Redacteurs Nicola Braghieri en Filippo Cattapan maakten de selectie voor het zomernummer dat gewijd is aan Belgische architectuur.
Fotoreportage Ontmoetingscentrum Aalbeke
Nieuwe foto’s van het ontmoetingscentrum in Aalbeke werden toegevoegd aan de projectpagina. De verbouwing van het bestaande gebouw en de nieuwbouw uitbreiding werden in beeld gebracht door Dennis De Smet.
Nevenbestemming Godelievekerk te Baliebrugge
Gisteren werd het aanbestedingsdossier voor de nevenbestemming van de Godelievekerk in Baliebrugge unaniem goedgekeurd door de Oostkampse gemeenteraad. In de kerk zijn nieuwe functies te gast, naast een nieuwe verkleinde liturgische ruimte in het voormalige koor. Het betreft een dorpshuis, buitenschoolse kinderopvang, een refter en turnzaal voor de naburige dorpsschool. Tegelijk wordt de nieuwe groene speelplaats na de schooluren opengesteld als dorpstuin en worden op de site publieke toiletten en een Hoppinpunt voorzien. De start van de werken, waarbij een nieuwe houten verdiepingsvloer wordt geïntegreerd in de schipruimte, is voorzien eind 2024. Neem zeker een kijkje op de projectpagina voor een virtuele wandeling in en rond het gebouw.
De Mokker te Koekelare
De gemeenteraad van Koekelare keurde het aanbestedingsdossier goed voor de herbestemming van de Heilige Pastoor van Arskerk in de wijk De Mokker. De kerk wordt heringericht tot een ontmoetingscentrum met plaats voor de lokale toneelverenigingen en de harmonie. De grote polyvalente ruimte wordt ondergebracht in het grote vierkante schip met rondgang. Centraal in de ruimte wordt een gordijn opgehangen dat het schip visueel afsluitbaar maakt van de rondgang. Op die manier kan bij evenementen een decor met coulissen geïnstalleerd worden en kan de schipruimte verkleind worden om een intiemere setting te genereren.
Van der Laandag 2024
Zaterdag 20 april mochten we ons ontwerpmatig onderzoek naar de mogelijke transformatie van de Wijnbergkerk te Wevelgem toelichten op de jaarlijkse Van der Laandag, met thema her-gebruik & her-interpretatie. Deze vond plaats in het Schoenenkwartier te Waalwijk. Dank aan de Van der Laanstichting voor de hartelijke ontvangst!
Boeiend om het onderzoek naar de transformatie van de parochiekerken, dat we voerden in samenwerking met Studiobont en Callebaut Architecten, ook in Nederland te kunnen delen.
Samen Stad Gebouwd, 2017-2023
Atelier Stadsbouwmeester Gent kijkt in het rapport ‘Samen Stad Gebouwd, 2017 – 2023’ gevat en prikkelend terug op haar werking van de afgelopen zes jaar. In het rapport worden twee projecten vermeld, waar we in die tijd mochten aan werken: het ontwerpend haalbaarheidsonderzoek op de schoolsite van De Vlieger in de Dampoortwijk, waar we aan de slag gingen na selectie via de Lijst Beloftevolle Ontwerpers en het project voor de nieuwe woonbuurt aan de Waterkluiskaai, in samenwerking met FVWW architecten, in opdracht van Thuispunt Gent.
Publicatie 'Herscheppen'
Van 2016 tot 2022 onderzocht het Projectbureau Parochiekerken een mogelijke toekomst voor 141 Vlaamse parochiekerken. Kerken zijn robuuste gebouwen gebouwd voor en door de gemeenschap. Het ontwerpmatig onderzoek, ongeveer 600 mogelijke ontwerpscenario’s, toont aan welke (vernieuwde) rol van betekenis deze gebouwen vandaag kunnen opnemen in onze ruimtelijke omgeving. Team Vlaams Bouwmeester zet dit extra in de verf met de publicatie ‘Herscheppen’!
Samen met Studiobont en Callebaut Architecten werkten we aan 32 studies (of 128 scenario’s). Een groot aantal daarvan zijn ook opgenomen in het boek,
dat voor ons een mooi aandenken is aan het onderzoek, maar tevens een bron van inspiratie. We zijn erg enthousiast om na het onderzoek ook concreet aan de slag te gaan. En dat doen we ook met 9 boeiende projecten in Aalbeke, Baliebrugge, Koekelare, Opgrimbie, Sledderlo, Alken, Hoeleden, Ettelgem en Sint-Denijs-Boekel!
Fotoreportage Hoeve Leiaarde
We vroegen Filip Dujardin om een fotoreportage te maken van hoeve Leiaarde in Heule. Drie hoevegebouwen werden er herbestemd tot energiezuinige gezinswoningen rond een collectief woonerf. Het mooie resultaat is te bezichtigen op de projectpagina.
We danken de erfbewoners voor de gastvrije ontvangst en de figurantenrollen.
Fotoreportage Bloemistenvilla Zomergem
Bijna 10 jaar na de oplevering gaven we Filip Dujardin de opdracht om de bloemistenvilla in Zomergem te fotograferen. Het mooie resultaat is te zien op de projectpagina. Wat een plezier om de woning en tuin in volle glorie terug te zien. Dank ook aan de bewoners voor de fijne ontvangst en gastvrijheid!
Fin de Saison 2023
Vorige week gingen we op een zonnige bureautrip om het seizoen af te sluiten. Onder de deskundige begeleiding van Pieter-Jan van Forest2Plate ontdekten we verschillende eetbare planten in het mooie Oppem. We oogstten boerenwormkruid, zevenblad, melganzenvoet, kamille, daslook,… die in de veldkeuken verwerkt werden in een heerlijke maaltijd. Aansluitend bezochten we met het team de Plantentuin in Meise, om lekker af te sluiten in Brasserie den Beiaard op het kerkplein.
urbain architectencollectief sluit de deuren tijdens het bouwverlof van 17 juli tot en met 6 augustus.
Prijs Wivina Demeester - Excellent Bouwheerschap 2023
Stad Kortrijk ontving gisteren de prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 (categorie Architectuuropdracht), met het project voor het ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke.
Een mooie erkenning voor iedereen die betrokken was bij dit geslaagde project!
urbain architectencollectief vertaalde de wensen van de opdrachtgever tot een actueel project op maat van de gemeente. Het combineert pragmatiek met een krachtige en verbindende invulling van wat een lokale dorpskern anno 2023 kan zijn.
Link naar nominatievideo : https://lnkd.in/eNHgrCKy
Trefdag VVSG expeditie K
Gisteren waren we aanwezig op de trefdag van VVSG expeditie K te Kortrijk. We blikten er in een namiddagsessie met Platform Kerken terug op onze studie- en begeleidingsopdracht Kerkenplan Kortrijk. Onze insteek van 2016 blijft zeer actueel.
opening ontmoetingscentrum Aalbeke
Op 25 maart werd het ontmoetingscentrum in Aalbeke officieel geopend, 40 jaar na de opening van het oude gebouw. Meer dan 600 Aalbekenaren trokken in processie van de oude gebouwen naar het ontmoetingscentrum, onder muzikale begeleiding van de harmonie. Samen met de nevenbestemde Sint-Cornelius kerk vormt het ontmoetingscentrum een belangrijke motor voor het bruisende verenigingsleven in dit dorp.
Dorp en kwaliteit – lezing Winvorm 2023
Hoe maken we onze dorpen (veer)krachtig voor de toekomst?
urbain architectencollectief zorgt mee voor de aftrap van de nieuwe lezingenreeks van Winvorm.
Op dinsdag 14 maart 2023 geeft Dieter Delbaere een toelichting bij het Masterplan voor het dorp Ettelgem.
Leefbaarheid van West-Vlaamse dorpen
Naar aanleiding van een rondvraag over de leefbaarheid van landelijk gelegen woonkernen organiseert het provinciebestuur West-Vlaanderen op 27.01.2023 een studiedag in dorpscinema De Keizer te Lichtervelde.
Verschillende experten worden uitgenodigd om aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden aanbevelingen voor het beleid te presenteren.
Dieter Delbaere van urbain architectencollectief zal er spreken over ruimtelijke kwaliteit en het belang van intergenerationele ontmoetingsplaatsen in landelijke kernen.
nieuwe medewerker
Deze week is Kristof Croes gestart als nieuwe medewerker bij urbain architectencollectief.
Kristof sloot in 2019 zijn studies af met een Internationale Master in de Architectuur aan de KU Leuven, Campus Gent.
Als stagair was hij aan de slag bij Brandlhuber+ in Berlijn waarna hij ervaring opdeed als stagair bij Abscis Architecten in Gent.
Welkom bij het collectief!
Trefdag dna van het dorp
Dieter Delbaere werd op 10 oktober als nieuw lid van de Kwaliteitskamer Winvorm uitgenodigd als ‘critical friend’ op de Trefdag ‘DNA van het Dorp’ georganiseerd door provincie West-Vlaanderen, Plattelandsbeleid.
De dag werd georganiseerd te Zevekote waarvoor ook een masterplan DNA van het Dorp werd opgemaakt.
De provincie is in 2020 gestart met een traject voor de opmaak van verschillende masterplannen voor dorpen en wordt daarvoor bijgestaan door 4 ontwerpteams.
Op deze dag werd een eerste evaluatie gemaakt.
Winvorm - Robuuste gebouwen en slimme structuren
Urbain architectencollectief werd op 11 oktober door Winvorm uitgenodigd voor een lezing rond het thema Robuuste gebouwen en slimme structuren. Winvorm was op zoek naar een antwoord op de vraag naar hergebruik van gebouwen, circulariteit en toekomstbestendig/flexibel bouwen.
Dieter Delbaere deelde ervaringen uit het omgaan met de neven- en herbestemming van kerkgebouwen in Vlaanderen. Kerkgebouwen zijn robuuste gebouwen bij uitstek. Door de plaats die ze innemen in het landschap, door hun kenmerkende verschijningsvorm, door hun massiviteit, door hun geschiedenis, doordat ze deel zijn van het collectief geheugen, door hun publieke interieur, … Ze zijn gebouwd voor en door de gemeenschap. Uitdaging is, bij de transformatie verder te gaan dan louter het opnieuw (of ruimer) bestemmen van deze gebouwen. Het zijn toekomstplekken die een belangrijke rol kunnen spelen in de relatie tussen het individu en het collectief.
Opening Sint-Corneliuskerk Aalbeke
Feestelijke opening Sint-Corneliuskerk Aalbeke, 01.10.22 Vele blije gezichten en enthousiaste reacties. Een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de kerk!
Architectuurwedstrijd Bisbeurs 2022
Ons wedstrijdvoorstel voor een low-tech circulair kantoorgebouw voor Leiedal wint de architectuurwedstrijd van de Bisbeurs 2022, met als thema ‘circulariteit’.
Wij zijn erg blij met de bijzondere aandacht voor dit studieproject.
Het concept dat we samen met Bureau Bouwtechniek, Sileghem en Partners en HP Engineers hebben ontwikkeld, kan als model dienen voor projecten
met een hoge ambitie op vlak van ‘duurzaam’ bouwen. We staan open voor geïntereseerde partners die dit model tot uitvoering willen brengen in een concreet project.
beelden: G2 Architectural Graphics
https://www.bisbeurs.be/leieda…
Herbestemming Sint-Amanduskerk, Iddergem
In het kader van Monumentendag werden door urbain architectencollectief ism G2 Architectural Graphics, 3d-visualisaties gemaakt van de toekomstige transformatie van de kerk van Iddergem. De herbestemming van de kerk was het voorwerp van het ontwerpmatig haalbaarheidsonderzoek voor Projectbureau Kerken. De gemeente Denderleeuw koos ervoor om verder te gaan met het scenario 2, de introductie van een tribunemeubel.
Herbestemming Sint-Denijskerk
De ontwerpopdracht voor de herbestemming van de Sint-Denijskerk te Sint-Denijs-Boekel werd half juli 2022 gegund aan urbain architectencollectief, in samenwerking met studiobont, die samen ook instonden voor de haalbaarheidsstudie van de kerk in het kader van Projectbureau Herbestemming Kerken.
In de kandidaatstelling werden drie mogelijke scenario’s gepresenteerd om de kerk in te richten als urnen- en bezinningskerk.
Nevenbestemming kerk Nieuwenrode
Na een deugddoende vakantie zijn we extra geprikkeld door onze aanstelling als ontwerper voor de nevenbestemming van de kerk van Nieuwenrode.
ism AA&0, Declerck & Partners, Groep De Groof, Real Visuals
Publicatie Sint-Corneliuskerk in Renoscripto
Het project voor de nevenbestemming van de Sint-Corneliuskerk werd gepubliceerd in het maartnummer van Renoscripto.
In een drieluik wordt aandacht besteed aan erfgoedprojecten in Kortrijk.
Nieuwe medewerker
Deze week is Cas Van Tendeloo gestart als nieuwe medewerker bij urbain architectencollectief.
Cas studeerde in 2021 af als burgerlijk-ingenieur aan de UGent met een hommage aan interbellum-architect Jan-Albert De Bondt.
H. Pastoor van Arskerk - Koekelare
Wij zijn zeer verheugd het vertrouwen van de gemeente Koekelare te hebben gekregen voor ontwerp van de herbestemming van de H. Pastoor van Arskerk, de parochiekerk van de Mokker. De bijzondere bakstenen kerk dateert van het Interbellum. We ontwerpen een gemeenschapsruimte waar de Mokkeraar trots op kan zijn.
Sint-Godelievekerk - Baliebrugge
urbain architectencollectief werd aangesteld als ontwerper voor de nevenbestemming van de Sint-Godelievekerk van Baliebrugge (Oostkamp) als buitenschoolse opvang, polyvalente ruimte en dorpshuis.
OLV Hemelvaartkerk - Watervliet
Team studiobont urbain architectencollectief – aiko – struktuur – bailleul werd geselecteerd voor de ontwerpwedstrijd voor de nevenbestemming van de OLV Hemelvaartkerk te Watervliet als toeristisch informatiepunt, tentoonstellingsruimte en polyvalente ruimte.
Sint-Audomaruskerk - Bissegem
Blik in de vernieuwde liturgische ruimte, met doorzicht naar de nevenbestemming, wedstrijdvoorstel Sint-Audomaruskerk, oktober 2021
Voor de liturgische ruimte stellen we een nieuw ruimteconcept voor een hedendaags liturgisch gebeuren voor.
We inspireren ons op het ruimteconcept waarmee al op vele plaatsen is geëxperimenteerd met opmerkelijke resultaten.
Het is een concept van de liturgieplek naar een ellipsmodel, met in het ene brandpunt de‘tafel van het woord’ en in het andere de‘tafel van de maaltijd’.
Tussenin is het lege midden. We zetten in op de transeptruimte als ruimte voor de viering. Het koor wordt gevaloriseerd als een sacramentskapel.
Project Waterkluiskaai - Gent
Project Waterkluiskaai te Gent.
Bouw van 31 woningen verdeeld over 3 woongebouwen.
Opstart schetsontwerp gestart!
ism FVWW architecten, Gevelinzicht, AA&0
Lancering nieuwe website
Onze vernieuwde website staat online met een schat aan informatie over onze projecten. Een groot werk van lange adem, dat we met het hele team hebben verzet. Samen met Mathieu Serruys en Joris Verdoodt werkten we een concept uit dat ons werk toelicht op uiteenlopende manieren. Een heuse ontdekkingstocht die steeds weer andere inzichten biedt. Veel surfplezier op urbain-ac.be!
Thuis op vakantie – Patiowoning in de Wonen-bijlage van KW
Een woning die hen comfort en beslotenheid voor hun tweetjes verzekert, en tegelijk met gemak de levendige passages van kinderen en kleinkinderen aan kan: Lieve en Pierre verzoenen het beste van twee werelden bij hen thuis in Wortegem-Petegem. “We voelen ons hier altijd alsof we op vakantie zijn”, klinkt het welgemeend.
Masterplan Ettelgem goedgekeurd
Het masterplan voor Ettelgem werd afgelopen woensdag voorgesteld aan de gemeenteraad van de Stad Oudenburg. Er was ook ruime belangstelling voor dit agendapunt van de dorpsbewoners. Het plan werd door de gemeenteraad goedgekeurd!
We kijken terug op een boeiend traject waarbij we afgelopen jaar hebben kunnen rekenen op grote participatie van alle betrokkenen: Kerkfabriek, pastoor, Schoolbestuur. Schooldirectie, Kern Ettelgem, de dorpskrant D’Ettelghemnaar, Gecoro, Chiro, Ouderraad van de school, jeugd, sportverenigingen, lokale ondernemers, het CBS, Dienst Omgeving, … en vooral de bewoners van Ettelgem.
Haalbaarheidsonderzoeken neven- en herbestemming parochiekerken afgerond
In 2018 zijn we samen met Studiobont en Callebaut architecten gestart met haalbaarheidsonderzoeken neven- en herbestemming van parochiekerken voor Projectbureau Kerken.
Net voor het jaareinde beëindigden we deze boeiende opdracht. 31(!) interessante haalbaarheidsstudies.
Dank aan de publieke besturen en de kerkbesturen, Onroerend Erfgoed en alle andere betrokkenen voor de samenwerking. Speciale dank ook aan Niek Deroo van Projectbureau Herbestemming Kerken.
Wedstrijdwinst project Waterkluiskaai
Feest!
Samen met fvwwarchitecten hebben we de wedstrijd voor sociale huisvesting aan de Waterkluiskaai te Gent gewonnen, 31 nieuwe woningen in opdracht van WoninGent. Drie woongebouwen met elk een eigen karakter, geïnspireerd door de rijke architectuur en het volkse karakter van de buurt.
Wat een fijne samenwerking met fvww architecten, Gevelinzicht, AA&O, Lime Engineering. We kijken uit naar het vervolg!
Bouwen van een nieuwe buurt - Lange Bremstraat - Merksem
Wedstrijdvoorstel van team PALFIJNCATERSBREM… niet geselecteerd voor uitvoering.
‘Het plan voor het projectgebied is opgezet met een fijnmazig publiek domein. Dit wordt mede verantwoord door de gefaseerde uitvoering, maar het is vooral een bewuste keuze, om het verlangen naar een buurt die ruim aanleiding geeft tot gevarieerde sociale contacten te honoreren.’ (Paul Vermeulen)
Een fijne samenwerking met De Smet Vermeulen Architecten, Cluster Landscape en Arcade Engineering.