-
Opdrachtgever
Gemeentebestuur Nieuwerkerke -
Ontwerpbureau
TV urbain architectencollectief + studiobont -
Projectbegeleiding
Projectbureau Herbestemming Kerken -
Type
Nevenbestemming -
Statuut
Niet beschermd -
Locatie
Binderveld (Nieuwerkerken) -
Eindrapport
Oktober 2021
Sint-Jan-De-Doper
ontwerpmatig haalbaarheidsonderzoek naar nevenbestemming
-
Opdrachtgever
Gemeentebestuur Nieuwerkerke -
Ontwerpbureau
TV urbain architectencollectief + studiobont -
Projectbegeleiding
Projectbureau Herbestemming Kerken -
Type
Nevenbestemming -
Statuut
Niet beschermd -
Locatie
Binderveld (Nieuwerkerken) -
Eindrapport
Oktober 2021
Het project is een ontwerpmatig haalbaarheidsonderzoek voor een concreet toekomstig gebruik (neven- of herbestemming) van de parochiekerk. Het project is deel van een reeks onderzoeken in opdracht van Projectbureau Herbestemming Kerken, een initiatief van meerdere partners: de VVSG, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Vlinter, CRKC – PARCUM, de Agentschappen Onroerend Erfgoed en Binnenlands Bestuur en hun respectievelijke voogdijministers Diependaele en Somers, en de Vlaamse Bouwmeester.
Het haalbaarheidsonderzoek werd begeleid door Team Vlaams Bouwmeester en verliep volgens een vastgelegd stappenplan. De lokale overheid en het Kerkbestuur hebben een concreet (of minder concreet) toekomstig gebruik voor ogen. In een eerste stap worden vier verschillende ontwerpmatige scenario’s ontwikkeld waarbij de mogelijkheden van gebouw en site worden geëxploreerd. Op basis van een feedback wordt vervolgens een concluderend model ontwikkeld. Dit model is de aanzet voor het formuleren van een projectdefinitie voor een architectuurproject. Doel is een duidelijke ambitie te kunnen formuleren alsook een projectbudget te kunnen vastleggen.
Als bakens markeren kerken met hun kerktorens niet enkel plaatsen, maar ook herinneringen, gebeurtenissen en gedachten. De bestaansreden van de kerk lag afgelopen decennia in haar religieuze oorsprong. Binnen de verschuivende maatschappelijke kaders is deze oorsprong op de helling komen staan, maar de gebouwen blijven overeind. De specifieke structuren dagen ons uit. Telkens gebouwd, volgens vooropgestelde principes, telkens op een andere manier en op een andere plek gematerialiseerd, gegroeid en vergroeid. Ze zijn als sacrale ruimte opgezet vanuit en voor de gemeenschap.
Vandaag is de vraag naar de betekenis van onze ruimtelijke omgeving meer dan ooit aan de orde. Onze persoonlijke identiteit is niet langer rechtstreeks verbonden met de plaats waar we wonen maar verloopt via een proces van individuele betekenisgeving. We bewegen kriskras door het verstedelijkte landschap en verlenen betekenissen aan de plekken die we onderweg ervaren.
Nu kerkgebouwen vrijkomen, schuilt de uitdaging erin om deze structuren opnieuw in te zetten als antwoord op nieuwe maatschappelijke noden, wensen en mogelijkheden. Het is een uitdaging te zien welke nieuwe of vernieuwende mediërende rol ze kunnen spelen tussen individu en collectief.
Onze ambitie rijkt dan ook verder dan louter het opnieuw bestemmen van een gebouw. We trachten in te spelen op de betekenis van het gebouw en haar ruimtelijke omgeving.