-
Opdrachtgever
Gemeente Oostkamp -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur en coördinatie ontwerpteam), Sileghem & Partners (stabiliteit), tech3 (technieken), De Fonseca (akoestiek), Feys (epb), Struktuur (veiligheid) -
Fase
2024, gunning -
Locatie
Baliebrugge -
Visualisatie 3D
2G Architectural Graphics
Sint-Godelieve
Nevenbestemming parochiekerk — buitenschoolse kinderopvang, dorpshuis, refter, bewegingsruimte en liturgische ruimte
-
Opdrachtgever
Gemeente Oostkamp -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur en coördinatie ontwerpteam), Sileghem & Partners (stabiliteit), tech3 (technieken), De Fonseca (akoestiek), Feys (epb), Struktuur (veiligheid) -
Fase
2024, gunning -
Locatie
Baliebrugge -
Visualisatie 3D
2G Architectural Graphics
Na een proces van ontwerpend onderzoek kon de gemeente Oostkamp de plaatselijke vrije school overtuigen om mee te stappen in het proces tot transformatie van de kerk van Baliebrugge. VBS Baliebrugge was al enige tijd bezig met plannen voor de renovatie van twee schoolsites in het dorp. Met het ontwerpend onderzoek werd aangetoond dat de schoolsite naast de kerk in combinatie met de transformatie van het kerkgebouw en de omliggende ruimte kansen bood om te evolueren naar één gecentraliseerde school. Dit was een troef voor het functioneren van de school, maar betekende evenzeer een kans om te werken aan een kernversterking van het dorp met daarin een duurzame toekomst voor het kerkgebouw. Na ruime debatten is er een akkoord bereikt tussen de verschillende betrokken eigenaars: gemeente Oostkamp, kerkfabriek Sint-Godelieve Baliebrugge (eigenaar 2 percelen Vrijgeweidestraat), vzw Karel de Goede (erfpachthouder van de schoolsites) en vzw Schoolgebouwen Decanaat Brugge-Zuid (eigenaar schoolsite Torhoutsestraat). De gemeente Oostkamp engageerde zich om de scholensite aan de Torhoutsestraat aan te kopen wat de vzw Schoolgebouwen Decanaat Brugge-Zuid bijkomende financiële middelen bood om te investeren in de site naast de kerk. Tegelijk nam de gemeente initiatief om binnen de transformatie van het kerkgebouw ruimte te voorzien voor refter, bewegingszaal en buitenspeelruimte. De scholengroep vzw Karel de Goede bekwam daartoe van Agion een huursubsidie in functie van het gebruik van het kerkgebouw.
De Sint-Godelievekerk dateert van 1958 en wordt nu aangepast in functie van een nevenbestemming. Ter hoogte van het koor wordt een ruimte voor de eredienst bewaard. Dit voor een 40-tal personen. In het schip wordt een verdieping ingebracht met op het gelijkloers een polyvalente ruimte en een dorpshuis. De polyvalente ruimte kan gebruikt worden als refter (school), als kinderopvang (BKO) en als gemeenschapsruimte. Op de verdieping is er een tweede grote polyvalente die als bewegingszaal maar ook als gemeenschapsruimte ter beschikking kan worden gesteld. De buitenruimte rond de kerk wordt opgevat als een dorpstuin die tijdens de schooluren en de uren van kinderopvang als buitenspeelruimte wordt gebruikt. Buitenschools is de dorpstuin een groene verblijfsplek voor het dorp.
Eén van de pseudo-transepten wordt opgewaardeerd tot nieuwe inkom van de getransformeerde kerk. De sacristie maakt plaats voor een nieuw inkomgebouw met luifel (met onder meer permanent toegankelijk publiek sanitair), dat de hoofdtoegang verzorgt. De liturgische ruimte wordt afzonderlijk ontsloten via een nieuwe toegang langs de bijsacristie. Het maaiveld rond het kerkgebouw wordt aangepast zodat de hoogteverschillen landschappelijk worden overbrugd. In het landschap van de dorpstuin zijn hellingen vervat zodat als integraal toegankelijk is. Aan de straat wordt ook een hoppinpunt geïntegreerd.