Trap en zolder te Zomergem
tweede fase in verbouwing woning

opdrachtgever privé
ontwerpteam urbain architectencollectief
fase uitgevoerd
datum juli 2009

De opdrachtgever wil in een eerste fase de zolderverdieping van de woning aanpakken en verbouwen tot slaapkamer en stripzolder. Om de zolderruimte maximaal te benutten wordt een kastenwand voorzien in de lage zone van de dakhelling. Deze vormt een U-vormige band en zorgt voor een duidelijke afbakening van de ruimte. De kastenwand wordt ter hoogte van de trap gebruikt als borstwering.

De kasten werden uitgevoerd in multiplex, gebeitst en vernist. In de stripzolder werden open rekken voorzien waardoor de kopse belijning van de multiplex in het zicht blijft. In de kinderkamer werden gesloten kasten voorzien (kasten voor kleren, beddengoed, ...).

Het plafond werd uitgevoerd in gipskarton en wit geschilderd. De vloer werd voorzien in een donkere of donker te beitsen multiplex met dikke fineerlaag als toplaag en een afwerking met stevige vernis of was.

De nieuwe trap werd, net als de oorspronkelijke trap opgevat als een gesloten trap.De stootborden, de spijlen en de leuning werden uitgevoerd in multiplex. De belijning van de zijkanten van dit plaatmateriaal geeft de trap een fijne, elegante look.

De treden werden uitgevoerd dmv een volle beukenhouten plaat (38mm). Het materiaal en de kleur van de treden loopt door in de vloer van de trappenhal en in die van de zolder. De vloer bestaat uit een patroon van grote multiplexplaten.