-
Opdrachtgever
Stad Brugge -
Ontwerpteam
tv urbain architectencollectief +
Architectenbureau Bart Dehaene (architectuur en stedenbouw)
Geert Eggermont (erfgoedexpert)
Buitenruimte (landschapsarchitect)
Traject nv (mobiliteit) -
Fase
2015, studieopdracht, afgerond -
Locatie
Stadskwartier West-Brugge -
Hoofdbeeld
Jade Kerremans
West-Bruggekwartier
Opmaak van deelplannen voor de Brugse binnenstad
-
Opdrachtgever
Stad Brugge -
Ontwerpteam
tv urbain architectencollectief +
Architectenbureau Bart Dehaene (architectuur en stedenbouw)
Geert Eggermont (erfgoedexpert)
Buitenruimte (landschapsarchitect)
Traject nv (mobiliteit) -
Fase
2015, studieopdracht, afgerond -
Locatie
Stadskwartier West-Brugge -
Hoofdbeeld
Jade Kerremans
‘Veranderingen in de stad vertellen de geschiedenis van de stad. Ze kunnen soms behoorlijk destructief zijn, maar evengoed hebben ze het vermogen een nieuwe kwaliteit te realiseren die bijdraagt tot de leefbaarheid, de levendigheid en de aantrekkelijkheid ervan. Wat in de 19e eeuw een onaanvaardbare breuk leek met het middeleeuwse patroon wordt vandaag geroemd om zijn stedenbouwkundige kwaliteit en architecturale eenheid. Elke eeuw vraagt zijn eigen getuigen, en versterkt de gelaagdheid van de stad. Daarom moet nieuwe architectuur mogelijk blijven en mag de stad niet bevriezen tot een museumstad.’ (slotwoord brochure ‘Brugge Werelderfgoedstad’)
Brugge kent reeds een lange geschiedenis en een rijke traditie van ruimtelijke planning. De stadsplanning dient steeds weer om te gaan met de fragiele balans tussen behoud en transformatie. Naar aanleiding van de vragen en aanbevelingen van UNESCO, omtrent het behoud en het beheer van het werelderfgoed, werd door de Stad Brugge overgegaan tot de opmaak van een managementplan. In dit managementplan werd een gedifferentieerd juridisch instrumentarium opgesteld om hierop een antwoord te geven: de oprichting van een expertencommisie, de opmaak van deelplannen, een hoogbouwstudie en het werken met ‘landschapszichten’ om bewaring en bescherming te bekomen zonder de volledige Brugse Binnenstad te moeten beschermen.
De deelplannen voor de Brugse stadskwartieren zijn bedoeld als doorgedreven kennisdossiers op wijkniveau. Ze worden opgemaakt als stedenbouwkundige ontwikkelingsmodellen die gericht zijn op behoud en herwaardering van de historische stad, maar evengoed op flexibiliteit en groei in functie van buurtgebonden noden en wensen.
De deelplanstudie bestaat uit 3 onderdelen:
A. inventarisatieplannen
de stedelijke structuur en gelaagdheid wordt onderzocht en beschreven op basis van een doorgedreven bouwblokonderzoek en lezing van historische bronnen.
B. evaluatieplannen
de evaluatieplannen brengen de waarde van het stedelijke landschap in kaart in al haar elementen: de stedelijke structuur, pandgebonden erfgoedwaardering, open ruimtes, privaat vs. publiek, verhard vs. groen.
C. projectieplannen
de projectieplannen brengen de bevindingen van de voorafgaande analyse en evaluatie in kaart, en dit op twee niveau’s.
— een preservatieplan in functie van het behoud en de herwaardering van erfgoedwaarden en stadslandschappelijke waarden
— een bedoelingenplan en ontwikkelingsmodel voor toekomstige veranderingen deze plannen kunnen later op een eenvoudige wijze vertaald worden in een RUP.