-
Opdrachtgever
Thuispunt Gent -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism FVWW architecten (architectuur)
Lime (stabiliteit)
Gevelinzicht (duurzaamheid) -
Fase
2023, aanbesteding -
Bouwbudget
2.645.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
site Waterkluiskaai, Gent
Waterkluiskaai
Bouwen van 31 sociale woonentiteiten
-
Opdrachtgever
Thuispunt Gent -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism FVWW architecten (architectuur)
Lime (stabiliteit)
Gevelinzicht (duurzaamheid) -
Fase
2023, aanbesteding -
Bouwbudget
2.645.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
site Waterkluiskaai, Gent
Aanknopen met stedelijke traditie en volkse atmosfeer
De site Waterkluiskaai bevindt zich net buiten de Gentse binnenstad, grenzend aan de Schelde en op fietsafstand van Dampoortstation. De site maakt deel uit van een wijk die eind 19de eeuw is ontstaan met de verstedelijking van de Heirnismeersen. De wijk kenmerkt zich door het volkse karakter. De bebouwing bestaat overwegend uit bescheiden burgerhuizen die samen stedelijke bouwblokken vormen. Veel van de architectuur, met o.a. lijstgevels met neoclassicistische, witgepleisterde parementen of met een meer kleurrijke bakstenen uitvoering, dateert van het interbellum en is zeer typerend. De straten van de wijk kregen vooral namen die interfereren naar vrije beroepen binnen de artistieke sfeer: Bouwmeestersstraat, Aannemerstraat, Schilderstraat, … Wij knopen graag voluit aan met deze stedelijke traditie en volkse atmosfeer.
Bouwblok binnenste buiten
Het bouwblok aan de Waterkluiskaai is nooit gesloten geweest. Er was een houtzagerij gevestigd. Bij de reconversie van de site van de houtzagerij werd het bouwblok, zoals het BPA voorzag, naar binnen geplooid. Het bouwblok werd als het ware binnenste buiten gekeerd. Het BPA ambieert aan de binnenzijde van het bouwblok nieuwe stedelijke facades te creëren die de binnenzijde van het bouwblok afwerken. Anderzijds wordt er ingezet op zachte doorsteken. Zo kan er in het verlengde van de Nekkervijverstraat een zachte verbinding ontstaan tussen de Gentbruggestraat en de Wolterslaan. Een andere zachte verbinding vanuit de Gentbruggestraat zorgt voor een aantakking naar het hart van het bouwblok, waar plaats voorzien wordt voor – gebruik makend van de terminologie van het BPA — publiek groen.
Met de realisatie van deze verkaveling is de herontwikkeling zoals beoogd door het BPA duidelijk niet ten einde. Deel van het publiek groen, de doorsteek richting Wolterslaan en het bouwblok palend aan lot 8 zijn afhankelijk van reconversie (al dan niet) van de daar nog aanwezige bedrijven.
De bebouwing van de reeds gerealiseerde inbreiding bestaat uit bouwvolumes met een duidelijk onderscheid tussen voor- en achterzijde. Naar de toegangen tot de residenties is het even zoeken tussen de dwars geparkeerde voertuigen. Ze zijn gegroepeerd en geven uit op Grote Wede, de straat die aantakt op de Waterkluiskaai en opgevat is als een woonerf (zonder doorgaand gemotoriseerd verkeer). De bouwvolumes aan de oostzijdes zijn sterk horizontaal georiënteerd en homogeen in materialisatie. De volumes aan de westzijde zijn minder horizontaal en spelen met een afwisseling van kleur en materiaal.
Lot 4, 6 en 7 op sleutelposities
Het is duidelijk dat het binnenste buiten keren van het bouwblok tal van verschillende contexten oplevert, formele publieke ruimte en minder formele, tal van tussenruimtes. Uitdaging is om hier met de architectuur op de loten 4, 6 en 7 op in te spelen.
Aangezien precies ter hoogte van deze loten verschillende elementen samenkomen blijken deze loten sleutelposities binnen de huidige uitbreiding en de toekomstige ontwikkelingen. Aanknopen met de omgeving en inspelen op deze sleutelposities is de basisinsteek van ons voorstel. De condities verschillen lot per lot, de basishouding is steeds dezelfde.
Lot 4
Lot 4 sluit aan de ene zijde aan tegen een bestaand burgerhuis aan de Waterkluiskaai. Het bestaande burgerhuis springt terug ten opzichte van de gevelrij die het bouwblok omsluit. Dit biedt plaats aan een door hekwerk omheinde voortuin. Een deel van het bouwvolume is naar voren gedrukt in de vorm van een erker wat het burgerhuis een specifieke geleding geeft. Aan de andere zijde start het horizontale nieuwbouwvolume dat in Grote Wede is geplooid. Rechts dienen we aan te bouwen, links dienen we ruimte open te houden.
Aanknopingspunt is het bestaande burgerhuis waar we tegenaan bouwen. We vertrekken van hetzelfde gabariet en variëren op de typologie. We continueren de gevelrij met erkers, een portaal en een zuidelijke voortuin. We maken de rij af met een uitgestulpte gevelpartij.
Lot 7
Het verkavelingsplan voorziet voor het bouwvolume op lot 7, anders dan voor de andere volumes met voortuinstroken, een bouwlijn op de rooilijn. We grijpen dit aan om op de langse zichtlijn van Grote Wede een duidelijke grens te maken tussen de private en de publieke ruimte. We installeren een tussenruimte, een drempelruimte, door het bouwvolume plaatselijk in te drukken waardoor duidelijke portalen ontstaan.
Langs lot 7 wordt ruimte gelaten voor een pad zodat de tuinen van de woningen aan de Gentbruggestraat kunnen worden ontsloten en een trage verbinding naar de Nekkervijversstraat mogelijk is. Met een alzijdig gebouw wordt ingespeeld op deze bijzondere ruimtelijke condities. Het voorstel is een ensemble met gevelpartijen met elk een eigen expressiviteit. We suggereren een pad dat meer is dan een kruiwagenpad, een informele plek in het bouwblok waarvoor het ensemble ruggegraat biedt.
Het BPA gaat er ook van uit dat het gebouw links nog wordt aangebouwd én de groene ruimte wordt aangevuld tot een min of meer rechthoekige open ruimte in het bouwblok. Met de alzijdigheid van het ensemble beantwoorden we de huidige context. Tegelijk geven we met de sterk tectonische gevel met groot domestiek karakter met inkomnissen, inpandige terrassen en loggia’s impuls aan het verlengstuk in de toekomst.
Lot 6
De opdracht voor lot 6 kondigde zich aan als deze voor een nieuw volume in het verlengde van het gerealiseerde gebouw op lot 3. De ruimtelijke condities en uitdagingen zijn groter. Ook hier stappen we af van voor- en achterzijde en zitten we in op een alzijdigheid van het gebouw. De trage verbindingen zijn waardevolle doorsteken die we een kader willen bieden. De ontsluiting van de tuinen van de bewoners aan de Gentbruggestraat laat zich vandaag aflezen in het ezelspad die is ontstaan in de vegetatie op lot 6. Het door de bewoners gevraagde kruiwagenpad wordt een ruimte die Kleine Wedepad zuurstof geeft en het ook verbindt met het pad ter hoogte van lot 7. Door de samenhang van deze informele ruimte ontstaat een grotere en samenhangende figuur van de open ruimte in het bouwblok.
We brengen een project met gekartelde en verticaal gelede gevels die de alzijdigheid ondersteunen. Ze zorgen voor een cesuur ten opzichte van de horizontaal georiënteerde gevelpartij waardoor een rustpunt ontstaat. We verleggen de focus van het longitudinale van de Grote Wede naar deze van de grote open ruimtefiguur. Het gebouw wil deze openruimtefiguur niet begrenzen maar er in figureren.
Het gebouw is verwant aan het gebouw op lot 7 maar is broer noch zus. Samen zorgen ze voor samenhang en coherentie maar ook voor stedelijke diversiteit.