-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief - FVWW architecten (architectuur), Monument Vandekerckhove Real Estate (ontwikkelaar), Jan Minne (landschap), Sileghem & Partners (stabiliteit), AA&O (technieken) -
Fase
2024, Wedstrijd Design&Build -
Locatie
Kortrijk -
Visualisatie 3D
G2 Architectural Graphics
Vincentiushoven
een inclusief, eigentijds en stedelijk woonensemble aan het Begijnhofpark
-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief - FVWW architecten (architectuur), Monument Vandekerckhove Real Estate (ontwikkelaar), Jan Minne (landschap), Sileghem & Partners (stabiliteit), AA&O (technieken) -
Fase
2024, Wedstrijd Design&Build -
Locatie
Kortrijk -
Visualisatie 3D
G2 Architectural Graphics
Met drie bouwvolumes definiëren we de rand van het projectgebied én geven we vorm aan twee binnenhoven. De volumetrie van de bouwvolumes en de tussenliggende open ruimte zijn genereus naar de buren aan de Groeningestraat. We laten de buren meegenieten van de perspectieven naar het park en geven hun achterzijdes ook voldoende licht en lucht. Een eerste grote binnenhof vrijwaart de hoogstammige beuk, een tweede hof is afgestemd op het te behouden erfgoedpand Groeningestraat n° 20. Tussen de hoven en het park ontwerpen we een colonnade die de parkgevels van de gebouwen verbindt.
De volumetrie van de drie bouwvolumes is in een ontwerpproces aangepast en bewerkt tot haar huidige vorm. Variërend op een referentiehoogte van drie hoge bouwlagen en een dak is er opgebouwd naar het park, met een klein accent ter hoogte van de OLV-kerk, en is er afgebouwd naar de buren van de Groeningestraat. De volumes zijn zorgvuldig bijgeknipt wat geknikte, korte gevels heeft opgeleverd. De variatie in hoogte resulteert in ranke gevelpartijen met een knipoog naar de ritmische gevelpartijen van het Begijnhof.
De dwarse inplanting en de bijzondere volumetrie zorgen vanaf de parkzijde voor een interessante cascade die zich trapsgewijs inpast tussen de nieuwe Abby-hal en de kerk. De hoogtes zijn sterk overwogen en spelen in op de verschillende ruimtelijke condities en de verschillende profielen aanwezig in de omgeving: de variërende daklijnen in de Groeningestraat met hoge nokken, alsook de afwijkende hoogtes zoals deze van het voormalige rijksarchief.
We geven het park haar ontbrekende rand. Deze is poreus waardoor deze een grote gelaagdheid kent en de Groeningestraat er deel van laat zijn. De variërende hoogtes versterken dit nog en zijn een verrijking voor de beeldkwaliteit. Het hoogte-accent is beheerst en als folly een knipoog naar Abby en de artillerietoren. De rand aan het park wordt omgeplooid ter hoogte van de nieuwe publieke ruimte met waterpartij aan de gerestaureerde omwalling van de voormalige dwangburcht. De rand van het project zorgt samen met kloeke kerkmuren voor een gekaderd beeld op het Begijnhofpark, een bijzondere nieuwe toegangspoort.
De nieuwe bouwvolumes houden met een tussenruimte afstand van de perceelsmuren van de woningen aan de Groeningestraat. De tussenruimte wordt ontworpen als een woonsteeg. De woonsteeg verbindt de toegangen tot de verschillende gebouwen. In de woonsteeg wordt de oude abdijmuur opgewaardeerd in haar functie.
Licht hellende (groen)daken zorgen voor een bekroning van de drie bouwvolumes. Met deze dakvormen passen de volumes zich in in het dakenlandschap dat zichtbaar is vanop de Sint-Maartenstoren, die vandaag toegankelijk is als een uitkijkpunt. Het uitzicht laat het belang zien van de vijfde gevel!
De eisen die de brandweer oplegt aan de brandweg ter hoogte van Groeningestraat nr 34 zijn fors maar begrijpbaar. Nagenoeg de ganse beschikbare breedte dient beschikbaar te blijven voor brandwagens. Dit levert vele randvoorwaarden op om een kwalitatieve en vlot toegankelijke woonoppervlakte te voorzien. Daarom introduceren we ter hoogte van nr 34 een hedendaags poortje. We sluiten de gevelrij met een fijngevoelig gevelontwerp van wit gelakte stalen elementen.