-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur)
Sileghem en Partners (stabiliteit)
Tech3 (technieken)
Bureau De Fonseca (akoestiek)
EA+ (duurzaamheid) -
Fase
2021, wedstrijd, afgerond -
Bouwbudget
1.900.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Bissegem (Kortrijk) -
Visualisatie 3D
Atelier Replica
Sint-Audomarus
Nevenbestemming parochiekerk — realisatie bibliotheek, wijk- en ontmoetingscentrum, tekenacademie
-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur)
Sileghem en Partners (stabiliteit)
Tech3 (technieken)
Bureau De Fonseca (akoestiek)
EA+ (duurzaamheid) -
Fase
2021, wedstrijd, afgerond -
Bouwbudget
1.900.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Bissegem (Kortrijk) -
Visualisatie 3D
Atelier Replica
De idee van de nevenbestemming van de St Audomaruskerk is meerledig. De Kerk kan haar aanwezigheid in de kern van de gemeente, naast de school, verankeren. Het kerkgebouw opent tegelijk haar deuren voor andere verenigingen/stadsdiensten. Hierdoor kan een deel van de kerkruimte worden aangepast in functie van gebruik door publiek programma. Dit biedt tegelijk opportuniteiten om de Sint Audomaruskerk om te vormen tot een hedendaagse liturgische ruimte + : een bijzondere plek voor hedendaagse liturgie, een ruimte voor parochiesecretariaat en gedeelde faciliteiten die ingezet kunnen worden voor de pastorale werking van PE St Marcus.
Kerkgebouw en kerkplein waren jarenlang letterlijk en figuurlijk het centrum van de gemeente. Vele kleine en grote geschiedenissen zijn ermee verbonden. Het was de plek voor maatschappelijke gebeurtenissen, plek waar Bissegemnaren elkaar ontmoetten. Met de nevenbestemming kan het wervend vermogen van het kerkgebouw terug worden geactiveerd.
De uitdaging is groter dan het kerkgebouw door de nevenbestemming meer te gaan gebruiken. We gaan op zoek hoe we het kerkgebouw vernieuwde betekenis kunnen geven. Die betekenis vinden we niet alleen in het gebouw maar ook in de plekken rondom het gebouw. De architectuur van het gebouw en het programma doen iets met deze plekken. Daarnaast is er het gebouw zelf. Kerken zijn plekken waar de hemel de aarde raakt, bijzondere gebouwen voorbij het alledaagse. Het intact houden van de verwondering die het gebouw opwekt is een belangrijk uitgangspunt.
Voor de liturgische ruimte stellen we een nieuw ruimteconcept voor een hedendaags liturgisch gebeuren voor. We inspireren ons op het ruimteconcept waarmee al op vele plaatsen is geëxperimenteerd met opmerkelijke resultaten. Het is een concept van de liturgieplek naar een ellipsmodel, met in het ene brandpunt de ‘tafel van het woord’ en in het andere de ‘tafel van de maaltijd’. Tussenin hebben we het lege midden. We zetten in op de transeptruimte als ruimte voor de viering. Het koor wordt gevaloriseerd als een sacrementskapel.
Voor de integratie van een eerste verdieping in het schip van de kerk, ifv de nevenbestemming, is gezocht naar een sterke ruimtelijke dynamiek tussen gelijkvloers en verdieping. Om een grotere relatie te doen ontstaan tussen gelijkvloers en verdieping is vertrokken van een atrium in gebogen vorm die zich als een ring rond de kolommen in de ruimte nestelt. De vrije planvorming kan gebruikt worden door de programma’s buurtbib, wijkcentrum en OC. Onder het houten spitstongewelf wordt er ruimte geboden voor academie.
De circulatie tussen de verschillende ruimtes voor nevenbestemming gebeurt door de integratie van een liftkoker, een gecompartimenteerde trappenkoker en één open trap. Voor de inplanting van deze verschillende elementen is gezocht naar interessante ruimtelijke dynamiek binnen een open plan. De gecompartimenteerde trappenkoker is een betonnen sculptuur die de plaats inneemt van één van de kolommen in de schipruimte. De spiltrap verbindt de verschillende vloerlagen
Met twee toegangen tot de liturgische ruimte wordt de publieke ruimte rondom de kerk opgeladen. De voormalige zijkoren fungeren als antichambres alvorens men binnentreedt in het hoogkoor.
Aan de Driekerkenstraat onderbreken we de lange kerkmuur voor een trappenpartij voor de noordelijke ingang tot de liturgische ruimte. Het kerkgebouw krijgt zo ook een adres aan de Driekerkenstraat. Ter hoogte van de nevenbestemde ruimte werken we de gevels open om een binnen/buitenrelatie te doen ontstaan.