-
Opdrachtgever
Gemeente Merelbeke -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism ARA -
Fase
2008, Open Oproep, 2e laureaat -
Locatie
Merelbeke
Masterplan Merelbeke
Masterplan publieke ruimte
-
Opdrachtgever
Gemeente Merelbeke -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief ism ARA -
Fase
2008, Open Oproep, 2e laureaat -
Locatie
Merelbeke
Het plan- en studiegebied voor het masterplan hebben wij ruimer geïnterpreteerd dan louter het klokvormig kerngebied. Belangrijk is ook uitspraak te doen over het Wisselbos, het kerkhof, de ontsluitingen en concepten van de wooninbreiding en –uitbreidingsgebieden binnen de ‘klok’ alsook de diverse verbindingen/doorsteken naar sites buiten de ‘klok’.
De Hundelgemsesteenweg is een belangrijke drager van het gebied. Wij zien deze drager evolueren naar een echte ‘leef’-steenweg, een steenweg van ontmoeten, flaneren en vertoeven. De aanleidingen om ‘op straat te komen’ zoals we ze leerden kennen uit de historische foto’s (de processies en inhuldigingen) zijn er niet meer. De inzet op de steenweg als een leefstraat is bijgevolg een pleidooi tot herinterpretatie. Een nieuw profiel van de Hundelgemsesteenweg moet de straat terug als een ruimte laten voelen. Het wordt dé ruimte waar de Merelbekenaar passeert, flaneert, verblijft – op de schaal van Merelbeke wel te verstaan — op weg naar de bakker, de slager, de bio-supermarkt, de groenten- en fruitwinkel, de speciaalzaak. Evengoed wordt het de ruimte die je oversteekt, passeert op weg naar school, het werk, het zwembad. Belangrijk hierbij is dat zij ook hierbij als ruimte wordt ervaren. Het is ook de ruimte waar je anderen ontmoet.
Waar de Hundelgemsesteenweg in het historische centrum voorbijschiet aan wat de gemeente Merelbeke als de ‘centrale ontmoetingsruimte’ heeft benoemd, opteren wij voor een zuivere nevenschikking van een aantal duidelijk omlijnde, voelbare en benoembare ruimtes met elk een eigen identiteit en functionaliteit: het stadsplein, de pastorie, het kerkplein met de kerkommegang, het bouwblok, de voormalige tramstelplaats. Hiermee gaan we in tegen het huidige amalgaam van in elkaar vloeiende ruimtes, een grote niet-plaats, waarbij geen enkel publiek gebouw (kerk noch gemeentehuis) de kracht heeft de ruimte te bepalen.
De site van het kerkhof, opgespannen tussen de site van de voormalige tramstelplaats en de site rond het administratieve centrum, neemt in het centrum een belangrijke plaats in. Niet in het minst omdat zij paalt aan de meeste ruimtes waarover een uitspraak wordt verwacht. In geval van een mogelijke reconversie tot woonerf, krijgt de kerkhofsite in ons plan duidelijk randen en specifieke toegangen. Het wordt een ‘binnenruimte’ in het centrumgebied.
Het wisselbos dient op korte (tot middellange) termijn gekapt te worden. Er dient zich een opportuniteit aan om van dit ondoordringbaar bos een natuurlijk en landschappelijk geheel te maken, het ‘wisselpark’: een kwelgebied dat naargelang de klimatologische omstandigheden aan- en ontzwelt. Het park zal als leegte of tegengewicht voor het geplande ontmoetingscentrum fungeren. Het park zal door zijn landschappelijkheid en dynamiek bijdragen tot kwaliteit van het gedensifieerd binnengebied van de ‘klok’.
Bij de geplande densificatie van het vandaag nog open binnengebied verdient de ontsluiting, inplanting en concept bijzondere aandacht. De densifiëring en bijgevolg de aangroei van de klok met verschillende gezinnen kan het gebied een extra dynamiek geven. Wij vinden het belangrijk de huidige ervaring van ‘openheid’ in dit gebied te bewaren. Hiervoor dienen de verharde oppervlaktes weloverwogen en beperkt en de ontsluitingen strategisch bepaald. Men dient op zoek te gaan naar de gepaste woontypes. Bovendien kan de verscheidenheid aan woontypes de klok nog een extra waarde geven.