-
Opdrachtgever
Stad Oudenburg -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2021, afgerond -
Locatie
Ettelgem
Masterplan Ettelgem
Een verbonden dorp
-
Opdrachtgever
Stad Oudenburg -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2021, afgerond -
Locatie
Ettelgem
Bij opmaak van het masterplan voor Ettelgem lagen reeds een aantal deelprojecten op tafel. Het betreft de plannen voor een nieuwe school, de nevenbestemming van de kerk, de restauratie van de oude Romaanse kerk, een nieuwe huisvesting voor de Chiro, …
Het gegeven van deze projecten heeft de nood aan een referentiekader, een masterplan, des te meer blootgelegd.
Met het voorzien en bouwen van gemeenschapsruimte(s) en een school grijpt men in op het dorp (ruimtelijk, landschappelijk, sociaal, economisch, klimatologisch, …). Het gaat niet louter om het programma ‘an sich’. Het is een kans om zaken in het dorp in beweging te brengen, om vorm te geven aan de betekenis van het dorp van morgen, om om te gaan met het dorp van gisteren. Het is een kans die zich niet snel opnieuw aandient. Om kansen ten volle te benutten is het nodig om buiten de grenzen van het project te kunnen treden. Daardoor ontdekt men de kansen die het project biedt voor het dorp en vice versa. Het gaat over de structuur van het dorp, samenhang, beeldkwaliteit, … Maar ook over het slim inzetten van budgetten voor een maximum aan resultaat, het ontdekken van mogelijke synergieën, het streven naar allianties, …
Vraag van de stad was om sterk participatief te werken. In verschillende stappen werd op basis van ontwerpend onderzoek gewerkt aan het masterplan. Daarbij werden twee sporen bewandeld: het spoor van de projectvisie enerzijds, en het spoor van een globale visie anderzijds.
In een eerste stap is een waarderingsatlas ontwikkeld. De atlas is een verzamel- en interpretatiedocument waarbij op zoek gegaan is naar het karakter van Ettelgem, gisteren, vandaag en met een glimp op morgen. Een verzameldocument, waarin grafische informatie bijeengebracht en verwerkt werd, over schalen en thema’s heen. Een interpretatiedocument dat confrontaties aangaat door bepaalde aspecten uit te lichten en naast elkaar te leggen en op die manier het lezen van het dorp vanuit verschillende standpunten wil mogelijk maken. Het vormde de basis voor het ontwikkelen van een toekomstvisie.
In een tweede stap werd projecties gemaakt op de toekomst. Het is de fase geweest van het zoeken naar een gemeenschappelijke grond tussen alle betrokken partijen. Een fase van, trekken en duwen, opentrekken en vernauwen, bemiddelen en onderhandelen. Bewoners werden in zogenaamde ateliersessies Ettelgem geconfronteerd met verschillende thema’s en uiteenlopende opties. Aan de hand van een 3d-model werden scenario’s concreet gemaakt. Aan de hand van inpasstukken konden verschillende opties samen overlopen en afgewogen worden. Kaarten met referenties per thema/vraagstuk boden een reflectiekader zodat de deelnemers zich de toekomst ook concreet konden voorstellen (de voorstelbare werkelijkheid).
Het masterplan vertrekt van de verbondenheid tussen Ettelgem en de stad Oudenburg. Drie belangrijke lineaire structuren refereren aan deze verbondenheid en bieden potentieel om deze verbondenheid te bevestigen en te versterken: Ettelgemsestraat-Dorpstraat, trage wegen parallel aan de Dorpstraat, de Stedebeek. Idee is tot een samenhangend verbindend netwerk te komen.
Naast de verbondenheid met stad Oudenburg zet het masterplan in op een samenhang en verbondenheid binnen het dopr Ettelgem zelf: een verbonden dorp met verschillende pleisterplaatsen, plaatsen voor confrontatie en ontmoeting.
De drie lineaire structuren en pleisterplaatsen vormen kapstokken voor het masterplan. De verdere aankleding werd gestoffeerd door de waardestellingen uit het waarderingstraject: verbonden dorp – landschapsdorp – erfgoeddorp – dorp van ontmoetingen – dorpszicht – woondorp – landbouwdorp.
De toelichting van het masterplan werd opgedeeld in drie segmenten, waarbij telkens ingezoomd werd op vier overkoepelende thema’s: dorpsstraat/straatdorp, trage buurtwegen, landbouw/landschap, pleisterplaatsen.