-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2016, opgeleverd -
Locatie
Kortrijk
Kerkenplan Kortrijk 1.0
Studieopdracht in opdracht van Stad Kortrijk
-
Opdrachtgever
Stad Kortrijk -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief -
Fase
2016, opgeleverd -
Locatie
Kortrijk
Om in kaart te brengen welke religieuze gebouwen bij voorkeur blijvend worden ingezet voor erediensten, en welke gebouwen beter een andere, toekomstgerichte en maatschappelijk relevante invulling krijgen, besliste het Stadsbestuur in Kortrijk in 2014 een studieopdracht te laten uitvoeren: een kerkenplan, dat de noden en mogelijkheden van de kerken op grondgebied Kortrijk in kaart zou brengen.
Urbain architectencollectief ontwikkelde in een procesmatig traject een toekomstvisie die een kader dient te bieden hoe er de komende jaren met het beschikbaar patrimonium kan worden omgegaan. Aanleiding is een verminderd gebruik van het patrimonium, wat door velen gepercipieerd wordt als een negatief verhaal. Dit hoeft het niet te zijn. Een kerkenplan kan net een positief verhaal zijn. Het kerkenplan kan de vertaling zijn van een ambitie van een gemeenschap die wil omgaan met een veranderde werkelijkheid.
Het onderzoek stelde de parochiegrenzen in Kortrijk in vraag. Een parochie is in oorsprong geen begrip dat gerelateerd is aan territoriale grenzen. Het begrip verwijst naar een gemeenschap van gelovigen. In de loop van de geschiedenis zijn parochies gaan samenvallen met bepaalde begrenzingen: dorpen, wijken, delen van de stad. Het ontwerpteam pleitte om om bij het debat over het kerkenplan los te komen van deze parochiegrenzen. Ze hebben hun relevantie grotendeels verloren en vormen een belemmering voor de vele vrijwilligers van de parochies om te participeren aan een (nieuw) groter idee. Urbain architectencollectief stelt voor om Kortrijk vooral als ruimtelijk geheel voor ogen te houden en invulling te geven aan de idee ‘Kerk in Kortrijk’. Er werd voorgesteld te vertrekken van een leeg plan dat wordt ingevuld door een bewuste keuze te maken voor beperkt aantal kerkgebouwen, in plaats van een plan waarbij in het beschikbaar patrimonium geschrapt werd.
Het onderzoek werd opgebouwd in drie luiken: inventarisatie, evaluatie en projectie.
Bij de inventarisatie is alle beschikbare informatie (CRKC-bevragingen, monumentenwacht, plaatsbezoeken, archiefmateriaal, literatuur, boekhoudkundige gegevens, …) samengebracht in een steekkaart per parochiekerkgebouw (in totaal 25) en gegroepeerd per federatie. Om de diverse brochures samen te stellen is urbain architectencollectief met de diverse kerkbesturen in dialoog gegaan om op die manier de informatie te corrigeren en/of aan te vullen.
Bij de evaluatie werd het beschikbare patrimonium doorgelicht. Doelstelling van de evaluatie was niet het ontwikkelen van een objectieve en absolute rangschikking van het divers patrimonium, maar een ontleding in diverse facetten in de hoop daarmee de puzzelstukken voor een gedragen kerkenplan op tafel te leggen. Dit gebeurde op een zo communicatief mogelijke manier, hoofdzakelijk met grafisch aantrekkelijke en leesbare posters en kaarten, om de betrokkenen te kunnen aanspreken en een dialoog op gang te brengen. Bedoeling was om op deze manier de bij elk kerkbestuur of pastorale groep aanwezige (en begrijpelijke) reflex van zelfbescherming en zelfbehoud niet aan te wakkeren, maar de blik op het groter geheel te openen.
Bij de projectie werden een aantal scenario’s ontwikkeld. Urbain architectencollectief wilde met deze scenario’s laten zien hoe men, uitgaande van een aantal evaluatieparameters, tot een kerkenplan kan komen. Met de projectie werd een mogelijke invulling gegeven aan de ruimtelijke idee ‘Kerk in Kortrijk’. Het was de aanzet om in een volgende stap een pastorale visie te ontwikkelen voor dat idee.
Urbain architectencollectief heeft met het onderzoek willen aantonen aan dat een kerkenplan geen noodzakelijk kwaad hoeft te zijn, maar een kans biedt tot heroriëntering en nieuwe dynamiek.