-
Opdrachtgever
Gemeente Assenede -
Ontwerpteam
Monument Vandekerckhove (aannemer)
urbain architectencollectief (ontwerper) -
Fase
2022, wedstrijd Design&Build -
Bouwbudget
1.033.000 euro excl. btw, excl. erelonen -
Locatie
Boekhoute (Assenede) -
Visualisatie 3D
nuvillu
Heilige Kruiskerk
Nevenbestemming van de parochiekerk tot buitenschoolse kinderopvang en tentoonstellingruimte
-
Opdrachtgever
Gemeente Assenede -
Ontwerpteam
Monument Vandekerckhove (aannemer)
urbain architectencollectief (ontwerper) -
Fase
2022, wedstrijd Design&Build -
Bouwbudget
1.033.000 euro excl. btw, excl. erelonen -
Locatie
Boekhoute (Assenede) -
Visualisatie 3D
nuvillu
Waardering van het bijzondere
De gewenste programma’s liturgie, BKO en tentoonstellingsruimte zijn dankbaar. Het zijn publieke programma’s waardoor we maximaal op de publieke betekenissen van het gebouw kunnen werken. De idee van de kerk als een plek waar de gemeenschap samenkomt kan nieuw leven worden ingeblazen. Uitdaging echter is de opdracht niet louter te gaan zien als het faciliteren van publieke programma’s.
Een goed ontwerp voor nevenbestemming start vanuit de waardering van de intrinsieke kwaliteiten van de bestaande ruimte. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een model waarbij het bijzondere van de kerkruimte bewaard blijft en waarbij de functionele aspecten van de programma’s de ruimtelijke kwaliteiten niet belemmeren.
Elk programma haar plek, evidenties
Het programma BKO is een zeer specifiek programma met specifieke eisen. We streven naar een planschema waar het samenkomen van het programma BKO en de andere programma’s kan leiden tot evidenties. De ruimtelijke ingrepen hebben tot doel de bezoekers te helpen bij het gebruik van de ruimtes.
Witruimte, een tussenruimte
Uitdaging is elk programma haar plek te geven zonder ongewenste interferentie te genereren. En deze mogelijke interferentie zien we ruimer dan de fricties die ontstaan bij gelijktijdig gebruik, wat hier in feite niet de bedoeling is. We zetten in op een zogenaamde witruimte of tussenruimte, een ruimte die door geen van de programma’s geclaimd wordt, maar afhankelijk van de activiteit anders kan worden ingevuld, maar ook in hoofdzaak leeg kan zijn blijven en daardoor heel betekenisvol kan zijn.
Slim ontwerp, realistisch en pragmatisch
De beslissing om het kerkgebouw terug te activeren was al een hele tijd geleden genomen. Het was tijd om te realiseren. Er werd een stevig budget voorzien, maar een slim ontwerp en een realistische én pragmatische ontwerphouding waren noodzakelijk om het vooropgestelde uitvoeringsbedrag Design&Build te kunnen respecteren.
Een aantal uitgangspunten lagen aan de basis van ons voorstel:
A) ingrepen centraliseren,
B) behoud van de ruimtelijke beleving van de lengte-as ,
C) de lichtrijke zijbeuken uitbuiten,
D) de noodzaak aan bouwelementen met brandtechnische eisen beperken