-
Opdrachtgever
privé -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur)
Stabex (stabiliteit) -
Fase
2023, opgeleverd -
Locatie
Brugge
Doornstraat
verbouwing bungalow uit de jaren ’60
-
Opdrachtgever
privé -
Ontwerpteam
urbain architectencollectief (architectuur)
Stabex (stabiliteit) -
Fase
2023, opgeleverd -
Locatie
Brugge
De opdracht bestond erin een alleenstaande bungalow uit de jaren zestig energetisch te renoveren en uit te breiden met een dakverdieping. urbain architectencollectief werd aangesproken om de wensen van de opdrachtgever ruimtelijk te vertalen, met aandacht voor woonkwaliteit en duurzaamheid.
urbain architectencollectief ontwikkelde een nieuw grondplan, dat zorgt voor een subtiele opdeling van de woning. Daarbij werd vertrokken vanuit de duidelijke hoofdstructuren die reeds in de bestaande woning aanwezig waren. Het plan zet in op twee leefruimtes, die ontsloten worden via een centraal gelegen inkompartij en van elkaar gescheiden worden door een wasberging en badkamer. Door deze schakeling zijn er nagenoeg geen circulatieruimtes in de woning.
De ruime woonkamer en keuken staan subtiel in contact met elkaar en worden geschakeld in een L‑vorm, maximaal gericht op de zuidgerichte tuin. De traditionele leefruimte wordt aangevuld met een tweede ruimte, die de verschillende nachtfuncties met elkaar verbindt en breed inzetbaar is. De ruimte heeft veel daglicht en kan worden gebruikt om te studeren, te strijken, te spelen, te lezen,… in contact met de tuin. Het is een overmaatse nachthal met bijzondere kwaliteiten. Centraal in de ruimte vertrekt een sculpturale open wenteltrap naar de ouderslaapkamer, die als een extra volume op het platte dak werd toegevoegd. Samen met het hoekige grondplan, waarbij de verschillende plandelen iets verschoven zijn ten opzichte van elkaar, zorgt de toevoeging voor een gebalanceerd volumespel.
De woning werd voorzien van een volledig nieuwe dakstructuur, waarbij de nieuwe houten balken, gelakte stalen liggers en kolommen in het zicht blijven. Ze zijn een eerlijke vertaling van de structuur in het interieur. Het hout van de roostering vormt — samen met de houten kaders van de diepe raamnissen — een mooi antwoord op de industriële betonvloer.
De bestaande buitenmuren werden voorzien van een nieuwe buitenschil bestaande uit een geïsoleerde houtskeletstructuur, bekleed met verticale, donkergroen geoliede planken. De kleur werd ook verder uitgewerkt in interieurelementen en het buitenschrijnwerk. De detaillering van de plankengevel zorgt voor een ritmische gevel die speelt met het zonlicht. Doorheen de dag krijgt de woning steeds weer een andere textuur. De verticale plankengevel wordt voorzien van een hoge plint in vezelcementplaten en een dakrand bekleed met zink, die ter hoogte van de inkom en het terras een luifel vormt. De opbouw van de luifel met houten roosterbalken blijft ook hier zichtbaar.
Door de doorgedreven isolatie van de buitenschil en de aandacht voor luchtdichtheid, was het mogelijk om de woning te verwarming op lage temperatuur. Er werd gekozen voor een geothermische warmtepomp met hoog rendement, in combinatie met vloerverwarming, waardoor ook passieve koeling mogelijk is. De warmtepomp wordt gevoed door een PV-installatie op het platte dak, een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit in de woning.