-
Opdrachtgever
Scholen van Morgen nv -
Ontwerpteam
tv urbain architectencollectief +
Béal & Blanckaert architectes -
Fase
2012, wedstrijd, 2e laureaat -
Bouwbudget
2.950.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Sint-Gillis-Waas
De Eeckberger
Nieuwbouw basisschool
-
Opdrachtgever
Scholen van Morgen nv -
Ontwerpteam
tv urbain architectencollectief +
Béal & Blanckaert architectes -
Fase
2012, wedstrijd, 2e laureaat -
Bouwbudget
2.950.000 euro excl. btw en erelonen -
Locatie
Sint-Gillis-Waas
De school vormt een leefwereld, een wereld op zich, een micro-cosmos. We spelen in op de idee van het dorp in het dorp, met de blik op wat zich er buiten afspeelt. De school is veel meer dan een gebouw of architectuur. We zoeken naar een ruimtelijk model waarbij de schoolgebouwen een korrel hebben gelijkaardig aan deze van de omliggende gebouwen. De verschillende schoolgebouwen vormen op zichzelf een gehucht. De school heeft een structurerend vermogen en verleent identiteit aan de ruimtelijke omgeving van’t Calf. We bekijken hoe we enerzijds de ‘klooster’-vorm kunnen ‘open’-breken en anderzijds het programma kunnen ‘ontvouwen’: (1+1+1+1+1=9). We houden er rekening mee dat in de toekomst mogelijks bijkomend programma kan gerealiseerd worden. Het ontvouwen van het programma zorgt voor leesbaarheid: de turnzaal, de refter, de klassen, de speelplaats voor de kleuters, de speelplaats voor het lager, het secretariaat en de directie, de luifel, … Dit is vanuit organisatorisch en pedagogisch oogpunt bijzonder interessant. Een kleuter, een leerling kan zich oriënteren. Een kind loopt niet verloren, raakt de weg niet kwijt.
Interpretatie van de site
De site gekozen voor de bouw van een nieuwe vrije basisschool is gelegen in het gehucht ‘t Calf, tot 1961 een dorp zonder kerk. We vinden het gehucht terug op de ferrariskaart (1770), de huidige structuur is er reeds duidelijk afleesbaar. ‘t Calf bestond en bestaat nog steeds voornamelijk uit lintbebouwing en ligt tussen het Stropersbos aan de westzijde en vlakke wei- en akkerlanden aan de oostzijde. De site ligt dicht bij de E34, verbindingsweg tussen Knokke en Antwerpen, die het gehucht afsnijdt van Sint-Gillis-Waas. Het stropersbos met restanten van de Bedmarlinie, een belangrijke verdedigingswal tijdens de Spaanse Successieoorlog, maakte ooit deel uit van het uitgestrekte ‘koningsforeest’ en is vandaag een natuurgebied met belangrijke historische en ecologische waarde. Het gebied trekt wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers aan.
School is toekomst!
We stellen ons de vraag hoe de ‘school van morgen’ er kan of moet uitzien. Afgesloten en veilig maar tegelijk open. Intiem maar niet ingesloten. Geborgen maar niet beklemmend. Genereus maar niet vrijblijvend. En meer concreet: hoe zien we die ‘school van morgen’ in het gehucht ‘t Calf?
Een gehucht in het gehucht!
De school vormt een leefwereld, een wereld op zich, een micro-cosmos. We spelen in op de idee van het dorp in het dorp, een micro-cosmos met blik op wat zich er buiten afspeelt. De school is veel meer dan een gebouw of architectuur. We zoeken naar een ruimtelijk model waarbij de schoolgebouwen een korrel hebben gelijkaardig aan deze van de omliggende gebouwen. De verschillende schoolgebouwen vormen op zichzelf een gehucht. Door zijn aanwezigheid heeft de school een impact op haar omgeving. Ze heeft een structurerend vermogen en verleent identiteit aan de ruimtelijke omgeving van ‘t Calf.
De gevraagde bruto-oppervlakte is aanzienlijk. Alles gelijkvloers realiseren was onmogelijk. Deze randvoorwaarde heeft ons gedwongen om op een inventieve wijze voldoende en interessante buitenruimtes te genereren.