08 01 2019 - nieuw jaar - nieuwe medewerkers

urbain architectencollectief verwelkomt twee nieuwe medewerkers op de vloer!
Eline Devos en Fien Deruyter, ir. architecten

08 10 2018 - VACATURE

urbain architectencollectief wenst het team te versterken met een office manager/project assistant.
cv en motivatiebrief graag per mail aan lieve.rohaert@cardo-w.be

11 08 2018 - 'Van sixties-bungalow tot hedendaagse villa'

De weekendeditie van de Standaard keek binnen in de woning te Sint-Denijs-Westrem, een grondige energetische verbouwing en uitbreiding van een jaren zestig bungalow. Dieter Delbaere van urbain architectencollectief geeft in het interview tekst en uitleg bij het project.


10 08 2018 - woning schoubroek

Fotograaf Umans maakte recent een fotoreportage van de verbouwing van een vrijstaande woning in Mariakerke. De reportage werd ondertussen gepubliceerd op divisare en subtilitas.


Johnny Umans

15 06 2018 - 26 08 2018 - horizontale metropool

Twee jaar geleden presenteerde Paola Viganò samen met studenten van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) de ‘Horizontale Metropool’ op de Biënnale van Venetië. Het is een radicaal project over de ontwikkeling van diffuse stedelijkheid, dat gebruik maakt van een nieuw conceptueel kader met als cruciale termen porositeit, isotropie, connectiviteit, horizontaliteit, en ruimte als kapitaal en hernieuwbare hulpbron. Deze zomer reist de tentoonstelling ‘Horizontale Metropool’ naar het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en wordt het concept aan de Belgische context getoetst. Het ontmoetingscentrum de Troubadour in Bissegem werd opgenomen in een reeks van referentieprojecten.
Déborah Willems (urbain architectencollectief) nam deel aan de summer school, waarbij drie Belgische casussen werden onderzocht: het Oost-Vlaams kerngebied, de Vallei van de Samber en Brussel West.


Bozar

09 12 2017 - projectbureau kerken

TV urbain architectencollectief - studiobont is aangesteld door Projectbureau Herbestemming Kerken en Team Vlaams Bouwmeester als één van de drie ontwerpbureaus voor ontwerpende haalbaarheidsonderzoeken inzake transformatie van kerkgebouwen voor nieuwe functies. Callebaut architecten treedt op als onderaannemer met expertise op vlak van historische gebouwen.


Teatro Del Mondo, Aldo Rossi, 1979

06 10 2017 - tendens wonen

In de reeks wonen van tendens.tv kwamen in de loop van het jaar twee projecten van urbain architectencollectief aan bod, in de reportages 'slimme verbouwing' en 'circulair wonen'.
Het betreft respectievelijk het verbouwingsproject 'bunga low' in Sint-Denijs-Westrem en het nieuwbouwproject 'patiowoning' in Wortegem-Petegem.

De reportages zijn te bekijken via volgende links:
http://www.tendens.tv/2017/04/slimme-verbouwing/
http://www.tendens.tv/2017/06/circulair-wonen/

05 10 2017 - Metamorfose: transformaties/bewerkingen

David Niville van urbain architectencollectief zal het project Ruth toelichten, in het kader van de lezing 'Architectuur als versteende muziek' in het Concertgebouw te Brugge op donderdag 5 oktober 2017 om 20u. Concertgebouw Brugge en Archipel zetten zeven metamorfoses in de historische context van Brugge in de kijker. De andere projecten zijn Cultuurhuis De Republiek (dertien12), De Gouden Boom (3architecten), Basisschool De Springplank (studio Thys Vermeulen & Carton123), Historische diephuizen (atelier Tom van Hee), Huyze Hertsberge (Viérin architecten) en de Heraanleg van 't Zand (west 8 & Snoeck Partners).

02 10 2017 - nieuwe medewerker

urbain architectencollectief verwelkomt Sylvia Roelens als nieuwe medewerker.


Kuurne, Stedenbouwkundig onderzoek naar ontwikkeling tweede stadskern rond de Sint-Pieterskerk, Sylvia Roelens, 2015

23 09 2017 - zorgwoningen Heuvelheem in Oudenaarde

urbain architectencollectief werd geselecteerd voor de verbouwing van een herenhuis tot inclusieve zorgwoningen voor personen met een beperking te Oudenaarde, in opdracht van Heuvelheem vzw.

22 05 2017 - nieuwe medewerker

urbain architectencollectief verwelkomt Déborah Willems als nieuwe medewerker.


Bois-de-Villers, Norm/Margin/Speculation, Déborah Willems, 2015

11 04 2017 - ondertussen op het wereldwijde web...

gentcement
divisare
legno on web
tendens tv
archdaily

03 2017 - Rentenierswoning Van Camp te Aalst

urbain architectencollectief werkt aan een haalbaarheidsstudie voor de Rentenierswoning Van Camp in de Stationsstraat te Aalst. De mogelijkheden worden onderzocht om in de twee aanpalende historische herenwoningen meerdere wooneenheden onder te brengen, met gemeenschappelijke functies en tuin.

16 03 2017 - 16 04 2017 - PAMFLET expo

Het Departement Architectuur van de KU Leuven wenst haar docentenkorps naar buiten te brengen in de vorm van een expo in de publieke ruimte van de drie campussen architectuur in Leuven, Brussel en Gent. De tentoonstelling, gecureerd door Dag Boutsen, Arnout Van Vaerenbergh & Pieterjan Gijs, wordt opgevat als een actie of een interventie. David Claus koos het grote vierluik dat hij tekende voor Open Oproep 2905 Masterplan Erembodegem als onderwerp voor twee grote pamfletten, die op verschillende locaties zullen opgehangen worden.

24 01 2017 - Poëzie van de alledaagsheid

urbain architectencollectief werd met het project RUTH opgenomen in de reeks 'Metamorfose: transformatie/bewerkingen' van het nieuwe werkjaar van Archipel. Op 5 oktober 2017 vindt de bijhorende lezingenreeks plaats in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw te Brugge.

01 2017 - Roosebeke, o roosebeke

Begin januari presenteerde het team urbain ac - Ugent - atelier romain het voorstel voor de opmaak van een masterplan voor Oostrozebeke: 'o.roosebeke, een goedendag uit Oostrozebeke'. Benieuwd naar de beslissing van de gemeente.

18 11 2016 - fotoreportage bunga low te Sint-Denijs-Westrem

Een fotoreportage van de grondige energetische verbouwing van een vrijstaande woning uit de jaren '60 werd toegevoegd aan de rubriek Fotoreportage. De foto's werden gemaakt door Filip Dujardin.

28 10 2016 - fotoreportage Open Analytics te Berchem

Een fotoreportage van de verbouwing en uitbreiding van een kantoorgebouw in Berchem werd toegevoegd aan de rubriek Fotoreportage.
De foto's werden gemaakt door Filip Dujardin, die eerder ook al instond voor de fotoreeksen van Dagcentrum Omega te Wetteren, Historisch hoekpand te Brugge en Ontmoetingscentrum De Troubadour te Bissegem.

22 10 2016 - 'Erfgoed op niveau'

Vanmorgen op de ontbijttafel ten huize Niville-Vandoorne: artikel in de Standaard over de verbouwing van woning Huib Hoste te Sint-Michiels.

21 10 2016 - selectie Winvorm

urbain architectencollectief werd via de procedure van de Selectie WinVorm geselecteerd als kandidaat-ontwerper voor de opmaak van het masterplan voor de site Baertshof te Izegem.
De andere geselecteerden zijn Lieven Achtergael Architecten en De Smet Vermeulen architecten.

05 09 2016 - Sint-Jozefkerk

Het wedstrijdontwerp voor de herbestemming van de voormalige Sint-Jozefkerk van de hand van Marc Dessauvage, werd toegevoegd onder de rubriek 'Kerk'.

01 09 2016 - Kerken

urbain architectencollectief werkt sinds eind 2014 intens aan verschillende projecten met betrekking tot de neven- en/of herbestemming van kerken in Vlaanderen.

De aanleiding was de selectie in juli 2014 voor de studie ter voorbereiding van de opmaak van een kerkenplan voor Kortrijk. Deze studie, die in intens overleg met de Stad en vertegenwoordigers van de kerk werd opgemaakt, werd recent goedgekeurd. In de nasleep van deze studie onderzoekt urbain architectencollectief de mogelijkheden tot herbestemming van twee betrokken kerken uit het kerkenplan voor Kortrijk: de Sint-Corneliuskerk te Aalbeke en de Sint-Audomaruskerk te Bissegem. In beide gevallen doet zich een uitzonderlijke kans voor om het kerkgebouw een blijvende publieke rol te laten spelen.

Begin februari 2016 werd urbain architectencollectief aangeduid als ontwerper van het nieuwe Ontmoetingscentrum Ten Bercle te Pervijze, binnen de Oproep Winvorm (SW1510). Voorafgaand aan de eigenlijke architectuuropdracht wordt een definitief voorstel ontwikkeld voor de toekomst van het OC Ten Bercle. Daarbij komen zowel de bestaande gebouwen op de site als het kerkgebouw in beeld, in functie van mogelijke herbestemming.

In maart 2016 kwam de selectie voor de tweede fase van de herbestemmingsstudie van de voormalige Sint-Jozefkerk te Vosserlaar tot vrijetijdshuis.

Op de website werd een nieuwe rubriek 'Kerk' aangemaakt met een stand van zaken in deze verschillende dossiers.

08 2016 - Open Analytics

De verbouwing van een kantoor te Berchem voor Open Analytics werd recent opgeleverd. Nieuwe foto's van de afgewerkte toestand werden toegevoegd onder de rubriek 'Commercieel'.

22 08 2016 - Frank Baur

Nieuwe foto's van de verbouwing van een bel-etagewoning te Gent werden toegevoegd onder de rubriek 'Wonen in de rij'.

26 07 2016 - de Sperwer vzw

Het wedstrijdontwerp voor het dagcentrum voor mensen met een beperking te Zeveneken is te bekijken in de rubriek 'Zorg'.

26 07 2016 - Rudolf Steiner

Het wedstrijdontwerp voor de Rudolf Steinerschool te Gent werd toegevoegd in de rubriek 'School'.

05 07 2016 - verhuis

urbain architectencollectief opereert sinds begin juli vanop de nieuwe locatie in de Zuidstationstraat 38 te Gent!

22 06 2016 - Open Oproep 2905 - masterplan Erembodegem te Aalst

urbain architectencollectief presenteerde woensdagmiddag het voorstel 'Aangenaam Verblijf. Wonen Tussenin' aan de jury in de kantoren van team Vlaams Bouwmeester te Brussel.
De opdracht betreft het uitschrijven van een globale toekomstvisie voor Erembodegem met het oog op een herwaardering van het dorp en een kwalitatieve woonomgeving.


foto © Jo De Coninck

25 05 2016 - Inspiratiedag Onroerend Erfgoed Provincie Limburg

Dieter Delbaere is te gast op de 'inspiratiedag over onroerend erfgoed' op de C-mine te Genk, met een uiteenzetting over het 'kerkenplan Kortrijk', het aansluitende ontwerpmatig onderzoek en een stand van zaken in het ontwerp voor de herbestemming van de kerk te Pervijze.

20 05 2016 - nieuwe werkplek

work in progress... werken aan een nieuwe werkplek voor urbain architectencollectief en ...
verhuis gepland op 1 juli 2016!

08 04 2016 - selectie WinVorm

urbain architectencollectief werd via de procedure van de Selectie WinVorm geselecteerd voor de opmaak van een offerte voor de volledige studieopdracht voor het maken van moderne woonentiteiten in het Sint-Jans Gasthuis te Lo.

06 03 2016 - fotoreportage Sint-Jakobsstraat te Brugge

Een fotoreportage van de verbouwing van een historisch hoekpand in de Brugse binnenstad werd toegevoegd aan de rubriek 'Fotoreportage'.
De foto's werden gemaakt door Filip Dujardin, die eerder instond voor de fotoreeksen van Dagcentrum Omega te Wetteren en Ontmoetingscentrum De Troubadour te Bissegem.

02 03 2016 - Rudolf Steinerschool te Gent

urbain architectencollectief presenteerde op woensdag 2 maart het ontwerpvoorstel voor de uitbreiding en nieuwbouw van de Rudolf Steinerschool te Gent.

05 02 2016 - Gunning Winvorm SW1510 - OC ten Bercle te Pervijze

urbain architectencollectief werd aangeduid als ontwerper van het nieuwe Ontmoetingscentrum Ten Bercle te Pervijze (Winvorm SW1510). Voorafgaand aan de eigenlijke architectuuropdracht wordt een definitief voorstel ontwikkeld voor de toekomst van het OC Ten Bercle. Daarbij komen zowel de bestaande gebouwen op de site als het kerkgebouw in beeld, in functie van mogelijke herbestemming.

01 2016 - Basisschool Merelbeke Campus Flora

Het wedstrijdontwerp voor de Basisschool Merelbeke Campus Flora werd niet weerhouden voor uitvoering. We kozen ervoor om de kwaliteit van de site maximaal te benutten door te kiezen voor een campusmodel, waarbij kleuterklaslokalen heel herkenbaar rond een eigen speelplaats geschakeld werden en waarbij de gevraagde sporthal en luifel de speelplaats van de lagere school afbakenen.

01 2016 - Dagcentrum De Sperwer

urbain architectencollectief en Wycor nv dienden eind vorige week het DB-dossier in voor de uitbreiding van het dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking De Sperwer te Zeveneken/Lokeren. In een intense en boeiende samenwerking werd een volledig bouwdossier klaargestoomd.

01 2016 - Werf Frank Baur

De uitvoering van de verbouwing van een bel-étagewoning te Gent is gestart. Afbraakwerken en voorbereidende werken voor het plaatsen van de staalstructuur zijn aan de gang.

01 2016 - Verbouwing hoevecomplex te Heule

urbain architectencollectief zal instaan voor het ontwerp van de verbouwing van hoeve Leiaarde te Heule, Kortrijk. Het betreft een ontwerp voor een gemeenschappelijk woonerf met woongelegenheden en een polyvalente ruimte.

01 2016 - Open Oproep 2905 - Masterplan Erembodegem te Aalst

urbain architectencollectief werd geselecteerd voor de wedstrijd voor de opmaak van het masterplan Erembodegem in het kader van Open Oproep 29 van Team Vlaams Bouwmeester.

Het betreft het uitschrijven van een globale toekomstvisie voor Erembodegem met het oog op een herwaardering van het dorp en een kwalitatieve woonomgeving.

12 2015 - Kerkenplan Kortrijk

De studie ter voorbereiding van het kerkenplan te Kortrijk werd afgerond.
Meer informatie en beeldmateriaal is te vinden onder de rubriek Kerk.

12 2015 - Sociale woningen te Diksmuide

urbain architectencollectief diende een offerte in voor de beperkte offerteaanvraag voor de herbouw van 24 sociale woningen te Diksmuide voor De Mandel.

11 2015 - Scholen van Morgen - de Peereboom

Het ontwerp van TV urbain architectencollectief + Béal & Blanckaert Architectes voor de nieuwe Basisschool de Peereboom te Ledegem, close but no cigar...

Het volledige ontwerp is te bekijken in de rubriek School.

10 2015 - IWT Proeftuinproject

Het team Bureau Bouwtechniek en urbain architectencollectief werd recent aangesteld als studieteam voor het ontwerp en de opvolging van een energetische renovatie van vier woningen, in het kader van het IWT Proeftuinproject, in opdracht van Sociale Huisvestingsmaatschappij de ARK.
De ARK treedt op als één van de vier partners binnen het consortium Remoflex, dat verder bestaat uit B&R, Thermad-Brink en Levuur. Het consortium beoogt een gestandaardiseerd maar flexibel renovatieconcept uit te werken dat overal toepasbaar is.

In de eerste plaats op vier testwoningen (proeftuinproject), en bij uitbreiding op alle types van groepswoningbouw in Vlaanderen. Opzet is om woningen van de jaren '60 tot en met de jaren '80 te transformeren naar Nearly Zero Energy Building (NZEB).

20 10 2015 - De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen

urbain architectencollectief stelde het onderzoek kerkenplan Kortrijk voor op de studievoormiddag 'De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen', georganiseerd door het Kenniscentrum Vlaamse Steden en Team Vlaams Bouwmeester met de medewerking van CRKC, VVSG en Vlinter.

Het Kenniscentrum lanceerde de website www.herbestemmingkerken.be,
waar de presentaties van de sprekers op de studiedag te bekijken zijn.

11 10 2015 - Dag van de Architectuur 2015

Op 11 oktober 2015 wordt het Ontmoetingscentrum de Troubadour te Bissegem opengesteld voor het publiek tijdens de Dag van de Architectuur. urbain architectencollectief verzorgt rondleidingen om 15u en 16u waarvoor kan gereserveerd worden via Dag van de Architectuur.


© Filip Dujardin

11 09 2015 - Frisse facelift voor rijwoning

De Krant van West-Vlaanderen publiceerde een reportage over de verbouwing van de woning te Heule. Het is één van de referentieprojecten voor Operatie Rijwoning. Wie verbouwingsplannen heeft met een rijwoning in Gent, Brugge of Kortrijk kan dit nog tot en met 15 september laten weten via Operatie Rijwoning.

26 08 2015 - Deelplan voor het West-Bruggekwartier

De studie voor de opmaak van deelplannen voor de Brugse binnenstad, die urbain architectencollectief uitvoerde in samenwerking met Architectenbureau Bart Dehaene, werd goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen.

13 07 2015 - sitebezoek dagcentrum De Sperwer

Het team Wycor nv (Wetteren) en urbain architectencollectief werd geselecteerd voor de tweede fase van de onderhandelingsprocedure met bekendmaking voor de uitbreiding van De Sperwer vzw, een voorziening voor mensen met een beperking te Zeveneken.

04 07 2015 - urbain trip

Bezoek aan Villa Cavrois te Croix (Roubaix) van Robert Mallet-Stevens en het Louvre te Lens van SANAA.

02 07 2015 - scholen van morgen

Het team TV Béal & Blanckaert architectes urbanistes + urbain architectencollectief is geselecteerd voor de mini-competitie voor de bouw van een nieuwe basisschool te Ledegem in het kader van de DBFM-inhaaloperatie van de Vlaamse Overheid.

29 06 2015 - operatie rijwoning

urbain architectencollectief lanceert 'operatie rijwoning',
een groepsaanbesteding voor toekomstige verbouwers, met het oog op een structurele verbetering van het rijwoningenbestand in de Vlaamse centrumsteden.

Geïnteresseerden kunnen via operatierijwoning vrijblijvend een informatiebrochure aanvragen.

15 06 2015 - open analytics

Nieuwe foto's van de werf van de verbouwing te Berchem zijn te vinden onder 'Werf'.

14 06 2015 - henri lebbe

In Waregem werd de dakstructuur en de dakdichting van de aanbouw geplaatst. Nieuwe foto's van de werf zijn te vinden onder 'Werf'.

12 06 2015 - bloemistenvilla

In Zomergem werd de geplooide geanodiseerde aluminium borstwering op het erkerterras geplaatst als kers op de taart. Vermeiren Construct uit Mariakerke maakte er een erezaak van om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen: aluminium plooien en lassen en anodiseren.
Nieuwe foto's van de Bloemistenvilla zijn te vinden onder 'Solitair wonen/Bloemistenvilla'.

12 06 2015 - watermolen

Nieuwe foto's van de verbouwing te Kortrijk werden toegevoegd aan de projectfiche onder 'Wonen in de rij/Watermolen'.

12 06 2015 - patiowoning Wortegem-Petegem

In Wortegem-Petegem werd gestart met de uitvoering van de buitenaanleg. Nieuwe foto's werden toegevoegd aan de projectfiche onder 'Solitair wonen/Patiowoning'.

11 06 2015 - Triënnale Brugge 2015

Archipel organiseerde binnen het kader van de hedendaagse kunst- en architectuurtriënnale Brugge 2015 een debat waarbij architectenbureaus hun mening gaven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zaten o.a. noA architecten, Dertien 12, urbain architectencollectief en Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle).

Meer informatie: Archipel vzw

05 2015 - kerkenplan Kortrijk

urbain architectencollectief stelde op de stuurgroepvergadering van 5 mei 2015 een stand van zaken voor in de voorbereiding van het kerkenplan voor de stad Kortrijk. In verschillende overlegrondes worden alle betrokken partijen gehoord. De studie met betrekking tot 25 kerken in Kortrijk bevindt zich in de derde en laatste fase van het onderzoek.

05 2015 - gevel- en dakstudie villa Mahonne

04 2015 - fotoreeks woning Van Brederode

Een nieuwe reeks foto's van de verbouwing en inrichting van een herenhuis te Gent werd toegevoegd onder 'Wonen in de rij/Van Brederode'.

24 03 2015 - selectie WinVorm

urbain architectencollectief werd via de procedure van de Selectie WinVorm geselecteerd voor de opmaak van een offerte voor de volledige studieopdracht van een potentialiteitsonderzoek voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de sociale woonwijk Cosynmolen - Kamiel Topweg te Adinkerke.

27 02 2015 - Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2014

De Stad Kortrijk werd in oktober 2014 door de cultuurraad van Bissegem voorgedragen voor de Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2014, voor het project OC de Troubadour te Bissegem. De Prijs lauwert projecten die aantonen hoe je als publiek opdrachtgever op een uitzonderlijke manier kan omgaan met complexe processen, en hoe een uitgesproken visie daarbij hand in hand gaat met ontwerpende creativiteit.

De verbouwing en uitbreiding van het ontmoetingscentrum ontworpen door urbain architectencollectief i.s.m. architect Carlos Debucquoy werd opgenomen in een shortlist van 5 genomineerden. Uiteindelijk werden drie laureaten bekendgemaakt: de stad Antwerpen voor het stadsvernieuwingsproject IGLO, de vzw Parochiale Werken Sint Martinus voor het Trefcentrum Moorsel en de Stad Antwerpen voor Jeugdcultuurcentrum Het Bos.

01 02 2015 - nieuwe medewerker

urbain architectencollectief verwelkomt Laurien De Decker als nieuwe medewerker.

23 12 2014 - urbain architectencollectief maakt inventarisatie op van kerkgebouwen in Kortrijk in functie van de opmaak van een kerkenplan

De Stad Kortrijk selecteerde urbain architectencollectief voor de opmaak van een kerkenplan. Daarbij zullen 25 Kortrijkse kerken onderzocht worden in functie van behoud, nevenbestemming, herbestemming of sloop en nieuwe ontwikkeling. Dit kadert in de beslissing die de Vlaamse regering in de vorige legislatuur nam, waarbij gemeenten een kerkenplan moeten opstellen om aanspraak te kunnen maken op subsidies. In samenwerking met de dekenij, de priesters en de centrale kerkbesturen zal een proces doorlopen worden met uitwerking van verschillende criteria. Het eindrapport wordt verwacht in de zomer van 2015. De resultaten moeten de stad en de kerkelijke instanties in staat stellen beslissingen te nemen over de invulling van het kerkelijk patrimonium.

19 11 2014 - sociale woonwijk Schaerdeke

urbain architectencollectief werd tweede laureaat in de ontwerpwedstrijd voor de bouw van 16 sociale woningen te Lo-Reninge, in opdracht van woonmaatschappij Ijzer & Zee.

Het wedstrijdvoorstel werd toegevoegd onder de rubriek 'Meervoudig Wonen'.

15 11 2014 tem 15 01 2015 - Flemish Architecture: A Cross Section

Het Ontmoetingscentrum te Bissegem is opgenomen in de tentoonstelling 'Flemish Architecture: A Cross Section' in the Latvian Museum of Architecture te Riga. De tentoonstelling wordt gecureerd door Liene Jakobsone en Manten Devriendt van het bureau Sampling en toont 'the latest and most succesful architecture from the northern region of Belgium'.

urbain architectencollectief is er in het gezelschap van oa. 51N4E, Architecture Workroom Brussels, Architecten De Vylder Vinck Taillieu, AWG/Bob Van Reeth, BEL, Bovenbouw, De Smet Vermeulen, MAXWAN, Ney + Partners, noA, NU architectuuratelier, ONO, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Robbrecht & Daem architecten, Stephane Beel Architects, URA en Xaveer De Geyter Architecten.

De tentoonstelling is open voor het publiek van 15 november 2014 tot en met 15 januari 2015.

08 11 2014 - urbain architectencollectief converts brick fire station into cultural center

Het project voor de uitbreiding van het Ontmoetingscentrum te Bissegem werd vandaag gepubliceerd op Dezeen.


fotografie: Filip Dujardin

23 09 2014 - Dorpsbouwmeesterschap

Architectuurcriticus Koen Van Synghel schreef een mooie recensie in De Standaard over het project voor de uitbreiding van het Ontmoetingscentrum te Bissegem.


fotografie: Filip Dujardin

2014-2015 - Praktijkassistent Ontwerpen

David Claus werd aangesteld als Praktijkassistent Ontwerpen (schooljaar 2014-2015) Bachelor en Master Architectuur van de KULeuven - Faculteit Architectuur - Campus Sint-Lucas Gent/Brussel.

01 09 2014 - fotoreportage OC de Troubadour

Een fotoreportage van het nieuwe Ontmoetingscentrum en Adminstratief Centrum de Troubadour werd toegevoegd aan de rubriek 'Fotoreportage'. De foto's werden gemaakt door Filip Dujardin, die eerder instond voor de gelauwerde fotoreeks van het Dagcentrum Omega te Wetteren.

02 06 2014 - meervoudig wonen

Onder de rubriek 'Meervoudig wonen' werden 3 ontwerpen toegevoegd voor sociale woningen. Het betreft enerzijds het winnende wedstrijdontwerp voor de bouw van 20 sociale woningen te Oost-Vleteren, in opdracht van SHM De Mandel (in samenwerking met Sileghem & Partners) en anderzijds de twee ontwerpvoorstellen voor 25 sociale woningen te Poperinge, eveneens in opdracht van SHM De Mandel.

25 05 2014 - de vlaamse renovatiedag

Op 25 mei 2014 werd de 'Bloemistenvilla' opengesteld voor het publiek tijdens de Vlaamse Renovatiedag. Het werd een geslaagde namiddag waarbij een 30-tal bezoekers in en rond de woning werden rondgeleid.
urbain architectencollectief bedankt de familie Duthoy-Boone voor haar gastvrijheid.

20 04 2014 - selectie voor project 'Schaerdeke' te Lo-Reninge

urbain architectencollectief werd weerhouden voor de wedstrijd voor het ontwerp en de uitvoering van 16 sociale woningen te Lo-Reninge, georganiseerd door Woonmaatschappij Ijzer & Zee.
De andere geselecteerden zijn TV Architectenbureau Bart Dehaene + Sileghem & Partners en Collectief Noord. De jury van de wedstrijdvoorstellen vindt plaats op 20 oktober 2014.

15 04 2014 - laureaat wedstrijd Woestenstraat

De tijdelijke vereniging TV Sileghem & Partners + urbain architectencollectief werd door SHM De Mandel geselecteerd voor de bouw van 10 sociale huur- en 10 sociale koopwoningen in de Woestenstraat te Oost-Vleteren.

15 04 2014 - tweede laureaat WINVORM OW0304

urbain architectencollectief eindigde als tweede in de mini-competitie in het kader van WINVORM, de West-Vlaamse variant van de Open Oproep-procedure van de Vlaams Bouwmeester. Het betrof de opdracht voor de 'inrichting van een locatie voor kinderopvang in een vleugel van het woonzorgcentrum A. Lacourt te Oostende'. De stad beslistte echter de opdracht niet te gunnen.

12-13 04 2014 - openingsweekend boetiek RUTH

BOETIEK RUTH opent de deuren tijdens het openingsweekend van 12 en 13 april 2014. urbain architectencollectief stond in voor de casco-verbouwing van het bestaande winkelpand. Maister ontwierp de inrichting van de nieuwe boetiek. Daarmee is de eerste fase van de verbouwing van het historische hoekpand in de Sint-Jakobstraat te Brugge afgerond.


fotografie: Jeff Vanloo

04 2014 - verbouwing historisch hoekpand te Brugge

Recente foto's van de werf voor de verbouwing van een winkelpand, de inrichting van een appartement en de herbestemming tot studentenhuisvesting werden toegevoegd onder 'Werf/boetiek ruth'.

04 2014 - verbouwing en uitbreiding 'bloemistenvilla' te Zomergem

Recente foto's van de werf voor de verbouwing en uitbreiding van een woning te Zomergem werden toegevoegd onder 'Werf/bloemistenvilla'.

03 2014 - nieuwbouw 'patiowoning' te Wortegem-Petegem

Recente foto's van de werf te Wortegem-Petegem werden toegevoegd onder 'Werf/patiowoning'.

06 02 2014 - presentatie schetsontwerp ProonesII

De tijdelijke vereniging TV Sileghem & Partners + urbain architectencollectief presenteerde op 6 februari 2014 het schetsontwerp voor de bouw van 18 sociale huurappartementen en 8 sociale koopwoningen te Poperinge. De tijdelijke vereniging werd niet weerhouden voor de uitvoering van de opdracht.

11 01 2014 - officiële opening OC de Troubadour te Bissegem

Op 11 januari werd het vernieuwde ontmoetingscentrum te Bissegem feestelijk geopend tijdens Bissegem Vuurt.

30 06 2013 - verbouwing directeurswoning Vetex te Kortrijk

De verbouwing van een directeurswoning te Kortrijk nadert de oplevering.
De projectfiche werd verder aangevuld onder 'Meervoudig Wonen'

29 03 2013 - WinVorm Oproep Groenhove Zedelgem

urbain architectencollectief werd geselecteerd als laureaat voor het project 'ruimtelijk streefbeeld domein Groenhove en wijk 't Groenhof en renovatie gebouwen Groenhove te Zedelgem'. De onderhandelingen werden opgestart in verband met de opmaak van het ruimtelijk streefbeeld.

5-6 03 2013 - verbouwing directeurswoning te kortrijk

De onderdelen van de witte staalstructuur werden op de werf samengesteld tot trappenkoker. De witte prefab betontrappen vallen als puzzelstukken op hun plaats. Nieuwe werffoto's werden toegevoegd onder 'Werf'.

01 2013 - kandidaatstelling opmaak deelplannen Brugse Binnenstad

De tijdelijke vereniging urbain architectencollectief en Bart Dehaene Architectenbureau werd geselecteerd voor de opmaak van deelplannen voor de Brugse Binnenstad, meer bepaald voor het stadskwartier 9 - West-Brugge. De opdracht kadert in het managementplan opgemaakt door de Stad Brugge naar aanleiding van de aanbevelingen van UNESCO.

20 12 2012 - verbouwing en uitbreiding OC de Neerbeek te Bissegem

Recente foto's van de werf voor de verbouwing en uitbreiding van het ontmoetingscentrum de Neerbeek werden toegevoegd onder 'Werf'. De leien dakbedekking en het aluminium buitenschrijnwerk van OC De Neerbeek worden geplaatst. In OC De Kazerne wordt alles in gereedheid gebracht voor het storten van de betonvloeren.

14 12 2012 - presentatie WINVORM OW0106

urbain architectencollectief presenteerde vandaag het Ruimtelijk streefbeeld voor domein Groenhove en de woonwijk 't Groenhof alsook het ontwerp voor de renovatie van de gebouwen op het domein Groenhove.

07 12 2012 - kandidaatstelling opmaak deelplannen Brugse Binnenstad

De tijdelijke vereniging urbain architectencollectief en Bart Dehaene Architectenbureau werd geselecteerd voor de opmaak van een offerte voor de 'opmaak van deelplannen voor de Brugse Binnenstad'. Het betreft een beperkte offertevraag, uitgeschreven door de stad Brugge, naar aanleiding van de aanbevelingen van UNESCO omtrent de omgang met historisch erfgoed in de Brugse Binnenstad.

09 2012 - selectie voor WINVORM OW0106

urbain architectencollectief wordt uitgenodigd voor deelname aan de mini-competitie in het kader van WINVORM, de West-Vlaamse variant van de Open Oproep-procedure van de Vlaams Bouwmeester. Het betreft de opdracht voor een 'Ruimtelijk streefbeeld voor het domein Groenhove en de wijk 't Groenhof te Zedelgem' alsook de 'Renovatie van de gebouwen Groenhove te Zedelgem'. Aan de prijsvraag voor ontwerpen nemen naast urbain architectencollectief ook ROOM & Room (Brussel) en Poot/Roegiers Architecten (Antwerpen) deel.

26 06 2012 tem 25 08 2012
tentoonstelling Prijs voor Architectuur van de Provincie Oost-Vlaanderen 2011 in de Gentse Stadsbibliotheek

het project 'Ateliergebouw bij Dagcentrum Omega te Wetteren', ontworpen ism ir. arch. Corneel Cannaerts werd opgenomen in de tentoonstelling naar aanleiding van de Provinciale Prijs voor Architectuur.

het project behoorde tot de laatste acht genomineerden (uit 34 inzendingen) voor de Prijs voor Architectuur. de jury was samengesteld uit Martine De Maeseneer, Sylvie Bruyninckx, Reginald Schellen, Hendrik Vermoortel en Dirk Mattheeuws.

tijdens de uitreiking van de Provinciale Prijzen op 15 mei 2012 in het NTGent ontving urbain architectencollectief de prijs van de Orde van Architecten - Raad Oost-Vlaanderen.

18 06 2012 - nieuwe medewerker

urbain architectencollectief verwelkomt evi verbrugge als nieuwe medewerker

10 05 2012 - urbain architectencollectief werkt op een nieuwe locatie

nieuw adres
kortrijksepoortstraat 110e
9000 gent

06 05 2012 - publicatie lelijke plekjes

in juni 2011 werd urbain architectencollectief geselecteerd voor het project 'lelijke plekjes' - de transformatie van 'lelijke plekjes' tot interessante plaatsen in de gemeenten van het werkgebied van de intercommunale Leiedal (onderhandse procedure met bekendmaking met het oog op selectie van 10 ontwerpers). urbain architectencollectief kreeg de projectgebieden Harelbeke en Avelgem toegewezen voor verdere uitwerking.

op zondag 6 mei werd in het buurthuis van Rollegem het project "lelijke plekjes" afgerond met een slotevent. de publicatie "Lelijke plekjes, mooie trekjes - Creatieve ingrepen in de publieke ruimte" werd er voorgesteld door Filip Santy, voorzitter van Leiedal. Aansluitend werd de vernieuwde Tramstatie Rollegem ingehuldigd door het stadsbestuur van Kortrijk, in aanwezigheid van de buurtbewoners.

www.lelijkeplekjes.be/slotevent

04 2012 - Scholen van Morgen

de TV urbain architectencollectief en Béal & Blanckaert architectes associés werd geselecteerd voor deelname aan de mini-competitie voor scholenbundel 38 (basisscholen Oost-Vlaanderen) met als gunningsproject de bouw van een nieuwe school te Sint-Gillis-Waas.

05 02 2012 - Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen

urbain architectencollectief ontvangt een premie en bronzen ereplakket voor het project 'Ateliergebouw bij Dagcentrum Omega te Wetteren', ontworpen ism ir. arch. Corneel Cannaerts. de jury was samengesteld uit Marc Dubois, Jo Tallieu, Klaas Goris, Lisa De Visscher en Katrien Vandermarliere.

20 02 2012 - Ontmoetingscentrum de Troubadour te Bissegem

op 27 04 2011 werd urbain architectencollectief door het Kortrijkse College van Burgemeester en Schepenen aangesteld als ontwerper voor de volledige studieopdracht van architectuur, stabiliteit en technieken met het oog op de uitbreiding van het ontmoetingscentrum de Troubadour te Bissegem.

bouwbudget voor het project bedraagt 1.200.000 euro (incl. btw) - voorziene opening ontmoetingscentrum januari 2013

30 01 2012 - Masterplan publiek patrimonium Stad Poperinge

urbain architectencollectief presenteerde het eindrapport van de opdracht 'opmaak van een masterplan publiek patrimonium voor de Stad Poperinge' aan de stuurgroep.