Verbouwing te Zeebrugge
omvormen van bestaande rijwoning tot eensgezinswoning met kantoor


referentieproject kunstenaar gordon matta-clark

opdrachtgever privé
ontwerpteam urbain architectencollectief
stabiliteit ARCAD (Zwevegem)
datum 2008-2010
status opgeleverd juni 2010

De ontwerpopdracht luidde om met een beperkt budget de woonkwaliteit van de woning te verhogen binnen het bestaande volume. Daarenboven diende een kantoor voor thuiswerken te worden voorzien zonder dat de woonfunctie hierdoor gehinderd zou worden.

Na grondige studie van de bestaande structurele realiteit vonden we de sleutel om bestaande gegeven volledig open te gooien. De slimme ingreep van de trap biedt een flexibel plan voor zowel de woon- als kantoorfunctie. De flexibiliteit is zodanig dat de woning op termijn zonder belangrijke ingrepen kan uitgebreid worden naar een woning met drie slaapkamers.

Een zorgvuldig gemaakte incisie in het gebouw voorziet in een trappenpartij die de circulatie op een heldere manier structureert. Daarnaast deelt ze de woning eenvoudig op in primaire (leef)ruimtes en secundaire (dienst)ruimtes.

De ruimte van de trappen op zich is een in-between, wat tijdens de verschillende routes doorheen de woning heel duidelijk wordt door de bekleding van de wanden en trappen met een hoogwaardig plaatmateriaal. De hoogte van de traphal, die reikt tot tegen de dakstructuur van de woning, maakt een duidelijke lezing van de organisatie mogelijk.