Verbouwing historisch hoekpand Sint-Jakobsstraat te Brugge
verbouwing winkelpand, inrichting appartement en herbestemming aanpalende rijwoning tot studentenhuisvesting

opdrachtgever privé
ontwerpteam urbain architectencollectief
interieur Maister (Roeselare)
stabiliteit Sileghem & partners (Zwevegem)
technieken Paul Vandenberghe (Oostende)
fotografie Filip Dujardin en Jeff Vanloo (interieur winkel)
datum 2013-2016
status opgeleverd

In de Sint-Jakobsstraat verbouwt urbain architectencollectief een historisch hoekpand. Het gaat om een winkelpand met bijhorend appartement en een naaiatelier op zolder. Door de positie op de hoek van de Sint-Jakobsstraat en de Ezelstraat, is er nagenoeg geen buitenruimte achteraan op het perceel, dat door de jaren heen dichtbebouwd raakte door verschillende aanbouwen.
Daglicht komt er enkel binnen via dakkoepels.

De opdrachtgever wenst in het pand een nieuwe winkelruimte in te richten, gecombineerd met een duplex appartement en drie studentenkamers met gemeenschappelijke keuken.

Het perceel wordt ontpit. Zo ontstaat een grotere buitenruimte en kan meer licht tot in de leefruimtes gebracht worden. Een nieuwe traphal wordt ingepast om de circulatie naar alle entiteiten te regelen. Zowel de winkel als het appartement en de drie studentenkamers worden ontsloten door de traphal. De traphal sluit aan op de inkomhal van de benedenverdieping. De trappenkoker wordt volledig beglaasd voorzien, met stalen schrijnwerk en geprefabriceerde betonnen trappen.

Het ontwerp zet in op een hoge graad van duurzaamheid, een uitdaging gezien het historisch karakter van het pand en de strenge regelgeving in de Brugse Binnenstad. Om de voorgevel in haar oorspronkelijke staat te bewaren wordt gekozen om het gebouw volledig langs de binnenzijde te isoleren en te werken met stalen voorzetramen, die in de isolerende lijn geplaatst worden. Tegelijk wordt een ventilatie systeem D met warmterecuperatie voorzien in het duplexappartement - winkel en studentenkamers worden uitgerust met een ventilatiesysteem C, met roosters in de ramen aan de koerzijde.

De uitvoering werd zorgvuldig voorbereid omwille van de complexiteit van de verbouwing. Het plaatsen van een kraan op de locatie is geen evidentie (de Sint-Jakobsstraat is één van de belangrijke invalswegen naar het centrum van Brugge). Daarom werd een systeem van prefabricatie bedacht voor de uitvoering van de stalen structuur van de trappenkoker. Door deze als een samenstelling van verschillende stalen kooien op te vatten, kan de koker in één dag gemonteerd worden. Aansluitend kunnen de prefab trapvleugels en bordessen van bovenaf in de koker geplaatst worden.

Enkele eenvoudige ingrepen zorgen voor een juiste ruimtelijkheid in de winkel en een interne trap verzorgt de verbinding tussen de gelijkvloers en de verdieping. Veel aandacht werd besteed aan de positie van een nieuwe vide, uitgaande van een structurele logica. Het interieur van de winkel werd verder uitgewerkt door maister.