Woning te Wortegem-Petegem
nieuwbouw woning

opdrachtgever privé
ontwerpteam urbain architectencollectief
datum 2010-2015
fase opgeleverd

Het perceel van de patiowoning te Wortegem-Petegem ligt in een nieuwe verkaveling met een heterogene bebouwing. Verschillende architecturen staan er naast en tegenover elkaar. De tuin grenst aan een weids glooiend landschap met mooie vergezichten. Over de verkaveling loopt evenwel een hoogspanningslijn en een zeer aanwezige hoogspanningsmast staat op enkele meters van het perceel.

Het plan van de woning geeft een antwoord op deze context. Door een zorgvuldig gekozen inplanting van gesloten volumes met de ondersteunende functies (garage, keuken, slaapkamers en badkamers) wordt plaats gemaakt voor een leefruimte die zich richt op de interessante zichten. Tegelijk worden bepaalde zichten aan het oog onttrokken. Door de introductie van een centrale patio ontstaat een zuivere ruimtelijkheid met 4 belangrijke zichtsassen, die de aandacht wegtrekken van de storende hoogspanningsmast. Tegelijk zijn doorheen de patio verschillende transparanties en zichten van de ene naar de andere leefruimte mogelijk. De patio is ook een intieme, van de buren afgeschermde buitenruimte waar de mast bijna onzichtbaar is.

In de uitvoering werd gekozen om het gevelmateriaal van de gesloten volumes door te trekken in het interieur. Voor de gesloten volumes en de tussenliggende leefruimtes werden twee verschillende types openingen ontworpen. In elke leefruimte betreft dit een raam dat volledige vlak tussen twee gesloten volumes vult, en zo een gekaderd zicht biedt op de buren of op het achterliggende landschap. In het geval van de eetkamer kan de raampartij volledig opengezet worden. In de gesloten volumes werden openingen gemaakt in de metselwerkgevels zelf. Het betreft openingen in een vlak.