Ontmoetingscentrum 'de Troubadour' te Bissegem
verbouwing en uitbreiding van het ontmoetingscentrum

opdrachtgever Stad Kortrijk - directie facility
ontwerpteam urbain architectencollectief ism Carlos Debucquoy
stabiliteit Sileghem & Partners
technieken Studieburo Paul Vandenberge
status opgeleverd
budget 657.780 euro (excl. btw)
datum 2012-2013
fotograaf Filip Dujardin

Uit een eerste analyse van de site blijkt dat een uitbreiding met de gevraagde functies gekoppeld aan het bestaande gebouw een hypotheek legt op de kwaliteitsvolle ruimte van het binnengebied tussen kazerne, ontmoetingscentrum en autokerkhof. Daarom stellen wij voor op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het huisvesten van het extra gevraagde programma, rekening houdend met de wensen met betrekking tot centralisatie, herkenbaarheid, eenvoudig beheer en exploitatie.

De verbouwing van het bestaande OC zelf beperkte zich in hoofdzaak tot het verplaatsen van de sanitaire voorzieningen naar de zijkant van het gebouw. Hierdoor ontstaat er binnen het bestaande volume een ruime foyer die voorheen ontbrak. Door ook de ingang te schakelen op de nieuwe foyer richt het gebouw zich nu veel meer dan voorheen naar het binnengebied.

Om het tekort aan bergingruimte op te lossen werd de buitenruimte tussen het gebouw en de achterliggende percelen functioneel opgevuld met bergingen die geschakeld zitten op de grote zaal.
Het gebouw kreeg een nieuwe isolerende schil van grijze vezelcementleien en natuurkleurig geanodiseerd aluminium buitenschrijnwerk. Hierdoor voldoet het gebouw terug aan de hedendaagse energieprestatie-eisen en verminderde de energievraag van het gebouw aanzienlijk.