Verbouwing te Assebroek

opdrachtgever privé
ontwerpteam Dieter Delbaere en Roeland Dudal
datum 2007-2008
fase uitgevoerd
budget 70.000 €

Een jong gezin wenst de bestaande achterbouw aan een arbeiderswoning te Brugge te vervangen door een nieuw volume. De vraag is klassiek: voldoende bergruimte, leefruimte meer betrokken op de tuin, relatie tussen verschillende ruimtes en tussen oud en nieuw.

We willen vermijden dat een container aangehaakt wordt aan bestaande arbeiderswoning. We kiezen bewust niet voor een patio-oplossing die de bestaande eetruimte van licht zou moeten voorzien. Door het toevoegen van een dubbel hoge ruimte aan de hal wordt deze veel luchtiger. Deze ruimte is de sleutelfiguur tss de verschillende ruimtes, bestaande en nieuwe. Het licht dat langs deze ruimte binnenvalt belicht indirect het bureau dat we in de bestaande eetruimte plannen. Op die manier is ook zuiderlicht in het bureau vermeden.

De eetruimte, keuken, berging en toilet komen in het nieuwe volume.
Het nieuwe volume kent twee hoogtes: het volume sluit met een normale verdiepingshoogte aan op de bestaande woning en mondt uit op de tuin met een hogere ruimte. Op de verdieping wordt slechts beperkt uitgebreid. Er is gekozen om de bestaande trappenpartij als origineel element van de arbeiderswoning te behouden. De trappenpartij stijgt in twee bewegingen waardoor elk nieuw volume slechts toegankelijk kan gemaakt worden vanuit de huidige bureauruimte.

Het nieuw volume omvat enerzijds een stuk van de dubbelhoge hal en anderzijds een uitbreiding van de huidige bureauruimte, de nieuwe badkamer.