Verbouwing villa te Bachte-Maria-Leerne
verbouwing/uitbreiding van een alleenstaande villa

opdrachtgever privé
ontwerp urbain architectencollectief
datum december 2009
fase stopgezet

In een typische verkaveling met 'pijpekop' wenst de eigenaar van een vrijstaande villa uit te breiden. Enerzijds wordt een volwaardige bureauruimte gevraagd voor ontvangst van klanten, los van de hoofdtoegang tot de woning. Daarnaast wordt een uitbreiding van de slaapvertrekken gevraagd, met meer ruimte voor de kinderkamers en bijhorende sanitaire cel.

De bestaande woning wordt gekenmerkt door een spits leiendak, met een zeer specifieke dakvorm. Een aantal oversteken en zware bakstenen schouwen geven de woning een landelijk karakter. De woning is opgebouwd uit een aantal te onderscheiden beuken waarin respectievelijk de leefruimte, eetkamer, keuken en twee bergingen zijn ondergebracht (twee voormalige garageruimtes).

Er wordt resoluut gekozen voor de afbraak van de laatste twee beuken;
een nieuw volume wordt toegevoegd met een lichte knik in zowel grondplan als dakvorm, dat rekening houdt met de schuin aflopende bouwlijn. Op de benedenverdieping ontstaat door de plaatsing van een nieuwe bureauruimte een wigvormige ruimte die kan fungeren als ontvangstruimte voor klanten, maar evengoed als uitbreiding bij de keuken. De ruimte is smal ter hoogte van de toegang voor klanten (op het noorden) maar opent zich ter hoogte van de keuken naar de tuin (op het zuiden). Door het voorzien van licht schrijnwerk in deze openingen kan de ruimte gaan fungeren als overdekt terras in de zomer en als wintertuin in de winter. Op de verdieping worden boven de bureauruimte twee volwaardige kinderkamers voorzien – de wigvormige ruimte tussen oud en nieuw volume wordt ook hier herhaald en doet er dienst als polyvalente speelruimte. In het dak kunnen juist gekozen openingen zorgen voor aangenaam licht.

De ouders krijgen een nieuwe slaapplaats in de samengevoegde oude kinderkamers en een eigen dressing met badkamer. De huidige, reeds vernieuwde badkamer wordt door de kinderen gebruikt. In een latere fase, wanneer de kinderen het huis uit zijn, kan een trap geplaatst worden in de wigvormige tussenruimte, om een verbinding te maken tussen een vergaderruimte met onthaal op de benedenverdieping en een bureauruimte in de twee voormalige kinderkamers op de bovenverdieping. Vides kunnen bezoekers van op de benedenverdieping in contact brengen met het spitse dakvolume van de villa.

De materialen van de uitbreiding sluiten aan bij de bestaande materialen (baksteen, houten schrijnwerk, leien dakbedekking) en door een juiste keuze van gevelopeningen op de kopse puntgevel achteraan, kunnen mooie gekaderde zichten geboden worden op de achterliggende open velden.