Bungalow te Sint-Denijs-Westrem
verbouwing van een alleenstaande woning uit de jaren '60

opdrachtgever privé
ontwerpteam urbain architectencollectief
fase opgeleverd
datum 2013-2016

Een alleenstaande bungalow met luw dak werd grondig energetisch gerenoveerd en uitgebreid.
Uit de bestaande opdeling van de woning wordt een nieuw plan gepuurd dat inzet op een maximaal contact met de zuidgerichte tuin. De ruimtes aan de noordzijde worden ingezet als functionele strook met dienende functies als inkomhal, berging, badcel, koele berging en bureau.
De leefruimtes worden in één open ruimte langsheen de zuidgevel geplaatst, met royale openingen die toegang geven tot de tuin. De opdeling van deze ruimte gebeurt door de invoeging van een haardmeubel en keukenmeubel.

In de bestaande garage worden twee kinderkamers op maat ingericht, welke uitgeven op een speelruimte. Bovenop de kinderkamers wordt een slaapkamer met badkamer voor de ouders voorzien, toegankelijk via een open trap in de leefruimte. Het luwe dak wordt vervangen door een plat dak, opgebouwd uit een zichtbare houten roostering, welke ritme geeft aan de binnenruimtes.
Om de ruimte te overspannen werd een structurele draaglijn geïntroduceerd door middel van van een stalen ligger rustend op twee fijne ronde stalen kolommen

Het geheel wordt voorzien van een nieuwe geïsoleerde buitenschil met een thermisch verduurzaamde houten plankengevel. Door het behoud van het bestaande ontdubbelde metselwerk met reeds geïsoleerde spouw ontstaan diepe nissen ter hoogte van de raamopeningen die allen tot op vloerniveau werden voorzien. Aandacht werd besteed aan de detaillering van de plankengevel door een juiste positie van de horizontale voegen die uitgelijnd werden op de gevelopeningen en de dakranden.